Beyonce - изкуството да си №1 в света

Pinterest LinkedIn +

Соло кариерата на Beyonce продължава шеметния си път нагоре през всичките 10 години след излизането на дебюта й Dangerously In Love. И не става дума просто за продажби на албуми и сингли, а за огромното и безспорно влияние, коeто звездата има не само в музиката, а и в съвременното общество като цяло.

През 2013 година дойдоха и много доказателства за това. Beyonce попадна в топ 100 на най-влиятелните личности според списание Time, където се класира и нейният съпруг Шон Картър, по-известен като Jay-Z. Освен това звездното семейство бе избрано за най-влиятелно в музиката според Billboard, изпреварвайки куп бизнес акули от световноизвестни лейбъли и компании.

Двамата - и Jay-Z, и Beyonce - си позволиха през същата година да издадат албуми без предварителни сигнали. Да, всички знаеха, че R&B дивата готви нещо, но изненадата от 13 декември в iTunes завари неподготвени фенове и критика.

При излизането си албумът Beyonce бе описан от певицата като "аудио-визуален". Мащабният проект включва 14 песни и 17 видеоклипа - концепция, която отдалечава все повече Beyonce от всички останали поп, соул и R&B изпълнителки от съвремието.

Безспорно с този албум мисис Картър удари не 10-ка, а направо 11-ка. Beyonce се доверява на най-добрите продуценти в жанра, като сред тях светят имената на Pharrell Williams, Timbaland, Justin Timberlake, Hit Boy и Boots. Перфектната и излъскана продукция обаче сама по себе си не може да сглоби перфектен албум.

Повечето песни следват нетрадиционни постройки и аранжименти, а емоционалното пеене на Beyonce покорява нови територии. Няма как да бъдат пропуснати и сериозните текстове, с които Beyonce отбеляза новата ера в живота си - раждането на своята дъщеричка Блу Айви.

Визуалната част от този едноименен албум пък е онази мъничка единичка, която го тласка над 10-ката. Drunk In Love е мръснишка песен, в която участва и Jay-Z. Самото видео сякаш има за цел да идеализира техния перфектен живот с едни от най-красивите черно-бели кадри на плажа.

Тази визуализация бе демонстрирана и на живо по време на наградите Grammy, където именно Beyonce остави без дъх феновете в зала "Стейпъл Сентър" в Ел Ей. Друго видео пък - XO - хвърля ръкавицата на We Found Love на Rihanna, а клипът на Partition бърка надълбоко в женското подсъзнание с бликащите сексуалност и чувственост, но е и история за величие.

За по-малко от 2 месеца след излизането си албумът Beyonce реализира над 3 милиона продадени копия в цял свят и продължава да се харчи. С такива темпове Beyonce заслужено ще бъде на върха през 2014 г., а и вероятно още дълги години наред - нещо, което си е направо изкуство. И съвсем заслужено ще бъде сред най-влиятелните жени на XXI век наред с Ангела Меркел, Кейт Мидълтън и Мария Шарапова.


Сподели.