Белослава: Във всичко и всеки виждам доброто

Pinterest LinkedIn +

Белослава в интервю за Avtora.com за новите си проекти, кулинарното изкуство и посланието си за любов и доброта, които струят от всяка нейна дума.

Avtora.com: Новият ти албум се казва "Когато има защо" и включва 17 песни. Какво е посланието ти чрез тях и кога разбра, че "има защо"?

Белослава: И на двата въпроса бих отговорила философски, защото съм човек, който много анализира живота и всички състояния, през които преминаваме аз и приятелите ми. Мисля, че всичко е взаимно свързано. Моето послание не е в тези 17 песни, а в това, което изразяват те като случки, ситуации, събития, нюанси и усещания, случили се през последните шест години. Това е периодът от последния албум насам.

Много хора не успяват да стигнат до теб през времето, в което не издаваш албум, и всъщност остават няколко години в неведение какво става с мен, както и аз оставам в неведение какво става с тях. Това е единственият начин да проверя дали още имам симбиозата с хората, които обичам, защото музиката, която правя, е определено за хората, които обичам. А те вече повече от 10 години неизменно вървят до мен.

Имам една много стабилна публика, на която толкова много държа, и ако не им споделя всичко, което ми се случва, някак си имам чувството, че ще се задуша. Посланието на албума и на отделните песни е споделена мисия на доброто и любовта. Защото аз съм сигурна, че зад всичко се крият доброто и любовта. Страдам от инфантилния проблем да виждам във всички и във всичко доброто.

.: Как се промени лично ти през тези шест години от издаването на албума "Слушай ме" насам?

Белослава: Ами имам повече бели коси, дъщеря, която вече е в гимназията, имам още едно куче, с което кучетата ми станаха вече три. Може би съм помъдряла – станала съм още по-спокойна и преминавам през драматични житейски ситуации много по-леко.

Съответно и страховете ми са станали повече – с времето човек все повече осъзнава колко ценен му е животът и колко го е страх да не го изгуби – него и близките хора. През последните години се радвам на здравето и щастието на всичките си близки и приятели, което ме кара да летя от щастие.

.: Наскоро се присъедини към нов независим музикален лейбъл – Music Clinic Records. Как се случи и какво те накара да вземеш това решение?

Белослава: Първо, през последните години всички продуцентски къщи и музикални лейбъли, и всякакви производни умряха, както и музикалните телевизии и радиа – всичко изчезна. Което съвсем естествено продиктува нашата необходимост, казвам "нашата", защото говоря от името на много музиканти, да си направим лейбъл, чрез който да можем да промотираме, да създаваме, издаваме и анонсираме музика и изпълнители, които изключително заслужават вниманието на публиката.

В частност Антони Рикев (WahTony), когото хората познават от Tri O Five, е мой брат по душа, с когото имам честта и удоволствието да работя. Той ме въвлече в тази мисия; той беше двигателят на машината и с много любов и внимание създаде лейбъла, заедно с негови съмишленици от Tri O Five.

.: Говорейки за нови изпълнители, ти записа песен с една от изгряващите български джаз и соул певици Рут Колева – I Care. Как се сработихте и какво е впечатлението ти от нея?

Белослава: Рут е толкова пълна с енергия и възможности, че както казва Маркъс Милър (Marcus Miller) в едно интервю по повод първата си среща на сцената с един млад DJ на 20 години: "Вместо да започнем с А, B, C, той започна направо от X, Y, Z". Така е и с Рут - с нея само с поглед, нещата се случват.

Работата с Рут беше прекрасна и съм сигурна, че я чака дълъг творчески път. Ние записахме песента само за един следобед. Главен "виновник" тя да стане хубава и различна, е Бобо. Аз имам парче с Бобо от преди много години ("Нямаме време") и неговият потенциал винаги ми се е губел наоколо и съм се чудела защо никой досега не го е открил!

Слава богу, че парчето с Графа ("Дим да ме няма") го изкара на светло, защото той е един от талантите на тази сцена и също, заедно с бандата си Freestyle, са в Music Clinic Records.

.: С Деси от Phuture Shock също работихте по съвместен проект. Ще ни разкажеш ли повече за него?

Белослава: Деската е моя муза-мечта от преди повече от 12 години. Завърнах се към музиката заради Деси и Рони от "Насекомикс", когато ги чух как пеят на едно място, просто помечтах да пея и аз. Тя е изключително интересна личност и певица – различна, с много нюанси; изключително музикална, много цветна, пъстра.

Нас ни събраха Sound Solution, с които сме приятели. Те бяха написали една песен, която се казва Early Morning, и ме поканиха да я изпея, и
реших, че това е идеалната възможност да поканим и Деската. Парчето толкова ни хареса, че направихме и цял концерт в "Салона на изкуствата", който беше премиера на проекта.

.: Ти ще бъдеш за втори път част от Sozopol Fest това лято. Какво можем да очакваме от теб на тазгодишното събитие?

Белослава: Толкова е невероятно мястото, на което се провежда Sozopol Fest, че всички, които не са успели миналата година да дойдат, ги каня от сърце, защото това да слееш сцената на плажа с морето и вълните, които са в краката ти, е невероятно!

Миналата година имах огромния шанс да се запозная с Kraак & Smaak и съм толкова впечатлена от изпълнението им и от певицата, която пееше заедно с тях! Танцувахме цяла нощ на плажа до забрава. Просто мястото си заслужава, както и артистите, които са поканени. Изобщо породата хора, които се събират там, много импонират на мен и на усещането ми за хубава музика!

.: За какво мечтаеш?

Белослава: Мечтая за простички неща. Всъщност имам една неосъществена мечта, която е свързана с кулинарното изкуство. Искам да отида на някое хубаво място и да се запиша на курс за професионални готвачи.

Не знам кога ще го направя, защото през годините много съм работила върху кулинарията като хоби и отделям изключително внимание на храната - и това е цяло едно изкуство. В храната има концентрирана естетика. Мисля, че някой ден ще си сбъдна тази мечта!

.: За финал, би ли отправила съвет към новите български изпълнители, които искат да пробият?

Белослава: Мисля, че това, което помага на човек да оцелее във времето, е да бъде верен на себе си, защото в мига, в който се съблазниш и искаш да приличаш на някой друг или музиката ти да прилича на нечия друга – точно тогава си се провалил зловещо! Така че моят съвет е - леко, бавно и спокойно – само на нас да ни харесва. Ако ти и твоите приятели харесват музиката ти, тя няма как да не бъде чута и от други. Така че в откровението е тайната, и то те запазва по-дълги години на сцената.


Сподели.