Beenie Man скандализира обществеността с анти-гей текстове

Pinterest LinkedIn +

Британската общественост е била възмутена от текстовете на ямайския рапър Beenie Man, в които той обижда представителите на сексуалните малцинства, съобщава www.mtv.com. В момента правозащитните органи решават дали да повдигнат някакви обвинения против изпълнителя.

Организацията за защита правата на сексуалните малцинства OutRage! вече се е обявила против рапъра – от няколко седмици те призовават за отмяна на шоутата му. Особенно ги е възмутил текста на една негова песен, призоваващ “да обесят всички лесбийки, а гейовете да разтрелват с базука”.

“Разбира се, той има право на собствено мнение, - пояснява представител на организацията OutRage!. - Но да произнася подобни фрази от сцената, в ефир или да ги продава на дискове, тоест да призовава към насилие публично - такова нещо не трябва да се допуска!”

Сега юристите са заети да търсят текстове в закона, според които правото на изразяване на собствени мисли се превръща в обида за околните. Beenie Man (истинско име - Антъни Дейвис) е един от най-известните ямайски изпълнители, а също и продуцент и текстописец.

Известен като DJ на едва осемгодишна възраст, той е считан за основоположник на денсхол стила – смес от хип-хоп и реге. Музикантът вече поднесе своите извинения за “недомислените” текстове, но те бяха счетени за "безсмислени" (не текстовете а извиненията).

Междувременно, Clyde McKenzie, шеф на PR-а на компанията, която менажира изпълнителя, е казал пред Радио Ямайка, че това не са извинения, че те са били по идея на лейбъла му - Virgin Records, а не на самия Beenie Man, който си запазва правото да критикува “хомосексуалният начин на живот”, който не е одобрява.

Кампания срещу текстовете на музиканта вече тече и Щатите, където трябваше да се състоят 33 концерта от неговото турне “Salem Stir Your Senses”. Клубовете в Питсбърг и Индианополис са последните, отказали участия на ямайския музикант.

Хомофобия като тази, която проповядва Beenie Man е широко разпространена в Ямайка. Преди месец Brian Williamson, най-известният ямайски защитник на правата на хомосексуалните, беше наръган до смърт пред дома си.
Сподели.