"Беднякът милионер" - как да пребориш Ники Кънчев по индийски

Pinterest LinkedIn +

Когато преди време британският режисьор Дани Бойл стана популярен с израза "Aз обичам големи филми като Гладиатор, но съм далеч по-добър в създаването на малките", той едва ли е подозирал, че в началото на 2009 година, ще му се наложи да обяснява, че не е особено добър пророк.

Дани Бойл и неговия поглед към света

Един бърз поглед върху кариерата на Бойл показва, че режисьорът е работил с доста известни имена. Самият той обаче, като че ли винаги предпочита прожекторите да са насочени предимно към другите.

Бойл харесва живота си такъв, какъвто е - без излишни усложнения. Цинизмът му е присъщ, както във филмите му, така и в реалността - не обича клишетата и затова винаги е бягал далеч от типичната доза романтизъм, присъщ за американските продукции. Вероятно и затова е толкова далеч от Холивуд.

Дори, когато успя да пробие в британското кино с Трейнспотинг, безспорният му хит отново не получи дължимото в САЩ. Типичният му черен хумор обаче допадна изключително на европейците. Особено впечатляваща за имиджа на Бойл се оказва култовата сцена в Трейнспотинг - тази, в която главният герой се навира в тоалетната, за да намери изпусната "ценна доза".


"Да те набутат в дълбокото" - при Дани Бойл явно е съвсем буквално
 

Британецът се справя добре с драмите, но винаги е предпочитал да осмее реалността. Затова, когато започва работа върху "Беднякът Милионер" признава, че дълго се е колебал дали да заснеме сцената, в която малкият Джамал скача във фекалиите и пълзи през помийна яма, за да получи снимка с автограф от любимата си звезда.

Сравнението с "Трейнспотинг" е повече от очевидно. В крайна сметка обаче, то се оказва ключово за въздействието на филма и ако има сцена, която ще помните дълго, то това е именно тази.

Проект Бедняк-милионер: 

Историята разказва за младеж, който участва в индийския "Стани богат" и е на въпрос от спечелването на играта. Полицията обаче подозира, че момчето знае твърде много за човек без образование. Джамал е арестуван и в своя защита започва да разказва за трудностите от живота си.

В началото дори и Дани Бойл не проявява особен интерес да се занимава с проекта. Проявява ентусиазъм, едва когато разбира, че автор на сценария е Саймън Бофоа ("Време за мъже"). Казвайки "да", за самия себе си той така и не изневерява на типичния си стил.

В крайна сметка "Беднякът милионер" е твърде непретенциозна идея и никой не очаква от нея особен успех. Още повече, че до последно не е ясно дали лентата въобще ще излезе на екран, след като финансиращия я филиал на "Уорнър Брадърс" престава да съществува, а спасението в лицето на студио "FOX" донася смешния за рамките на Холивуд бюджет от 15 млн. долара.

"Опитах се да направя филм за нормалните хора. Дори не съм и предполагал, че е възможно той да стане обект на интерес от цял свят", признава Бойл.

Реализацията:

Думите му звучат логично - в актьорския състав няма нито едно известно име, изключение прави само актьорът, който се превъплъщава в индийският...Ники Кънчев.

Анил Капур, който играе ролята на водещия на "Стани Богат" Прем Кумар е участвал в над 100 филма в родината си и логично е голяма звезда в Боливуд. Извън рамките на Индия обаче той не е особено познат.


Тази сцена ми е позната отнякъде...

Двамата главни изпълнители обаче са почти дебютанти. Дев Пател се явява на кастинг за втори път в живота си. Когато решава да се бори за ролята, той е едва на 17 години. И докато при него все пак решаваща се оказа известната доза опит, то за красивата Фрида Пинто, участието в "Беднякът милионер" е дебют въобще в киното. Бойл признава, че я е харесал, защото му напомнила за една от актрисите от "Трейнспотинг" - Кели Макдоналд.

"След като стана ясно, че получавам ролята, трябваше да се срещна с поне 15 красиви момичета преди Фрида", разкрива Пател. После издава малка тайна - преди първата им любовна сцена, тя сериозно се е смущавала. Защото той е на 17, а тя на... 24. "Разберете ме", изчервява се и Пинто.

Сериозен риск пред реализацията е и желанието на Бойл да заснеме филма директно в сърцето на Индия. За целта той решава да работи с Лавлин Тандан.

"Мястото на снимките беше ключово за направата му. Всъщност Мумбай беше най-голямото вдъхновение за мен. Исках градът да диктува формата".

"Беднякът Милионер" е заснет в индийските гета на града, а режисьорът е обвинен от медиите, че се опитва да представи мизерията, престъпността и проституцията като съвременна индийска екзотика.

"За съжаление, всичко което виждате, е част от същността на Мумбай. Дори персонажите, които изпълняваме във филма са отражение на реалността. В крайна сметка обаче, хората там се гордеят, че са част от Индия", впечатлен е Пател.


Момче, тoва да не ти е при Ники Кънчев...

Изключителни заслуги за крайния резултат има и музикалното оформление. То е дело на боливудския композитор А.Р. Рахман, който и преди е работил за британски продукции. През 2007 г. той композира саундтрака към "Елизабет: Златния век". Затова и сега e сред избраниците на Бойл.

Без големи очаквания

Ето, че филмът е завършен и крайният резултат не е никак лош. Всички се поздравяват, а в този момент никой не осъзнава, че целият екип е част от уникален мащабен проект. Бойл, доволен от поредния "малък филм", се радва на факта, че ще се гледа на голям екран. Все пак преди месец имаше вариант филмът да бъде издаден директно на DVD...

Беднякът, който се превърна в милионер...

От самата си поява стихията "Беднякът Милионер" помете всякаква конкуренция по пътя си - в бокс офиса реализира постъпления от 50 милиона долара, печели куп награди по световните фестивали ( 4 статуетки "Златен глобус", включително за най-добра музика). Дани Бойл за първи път е забелязан масово от критиката, която отличава проекта му с пет награди.


"Дами и господа, той си гарантира място в Кодак Тиътър"...

При излизането на номинациите за най-ценното филмово отличие, филмът изненадващо за мнозина се оказа на второ място по брой номинации след "The Curious Case of Benjamin Button".

Но за каква битка само става въпрос? Бюджет от 15 срещу 150 млн. долара и имена като Брад Пит и Кейт Бланшет срещу Дев Пател и Фрида Пинто. Та последните двама дори нямат официално облекло за церемонията на 22 февруари - тогава, когато ще разберем кой ще надделее в битката между Давид и Голиат.

Текст: Митко Попов

Сподели.