Beautiful Creatures - красотата на второстепенните роли

Pinterest LinkedIn +

Екранизацията по едноименния роман Beautiful Creatures (Прелестни създания), режисирана от Ричард ЛаГравенес (Richard LaGravenese), е поредният филм, който ни убеждава, че за някои актьори, например Джеръми Айрънс (Jeremy Irons) и Ема Томпсън (Emma Thompson), просто няма малки роли. В лентата се промъкват и още няколко лица и идеи, заради които си заслужава да я видите.

За да избегнем сравненията между Beautiful Creatures и The Twilight Saga, които със сигурност можете да направите и сами, ще кажем само, че всички истории за влюбени тийнейджъри неизбежно си приличат до някаква степен. Някои просто са по-добри от други. Не само заради актьорите.

Сценарист и режисьор на Beautiful Creatures е номинираният за "Оскар" Ричард ЛаГравенес (Richard LaGravenese). Той е режисьор и на P.S. I Love You, но е по-известен с работата си като сценарист.

ЛаГравенес е автор на сценариите на филмови класики като The Fisher King (Кралят на рибарите) на Тери Гилиъм (Terry Gilliam), за който е номиниран за "Оскар" и награда BAFTA, The Bridges of Madison County (Мостовете на Медисън) на Клинт Истууд (Clint Eastwood), както и на Water for Elephants (Вода за слонове).

Романът Beautiful Creatures, бестселър, както вероятно сте се досетили, е първа част от поредицата Caster Chronicles на Ками Гарсия (Kami Garcia) и Маргарет Стоъл (Margaret Stohl). Това автоматично причислява лентата към екранизациите на фантастични романи, насочени основно към тийн аудиторията, които също като книгите ще са в няколко части.

Beautiful Creatures обаче притежава своеобразна завършеност и въпреки че финалът му повече от ясно показва, че трябва да очаквате продължение на историята, няма да ви остави със странното чувство, че някой е забравил да монтира края на филма.

Историята също има своите положителни страни. Освен на пръв поглед невъзможната любов между двамата основни персонажи, в нея ще откриете и няколко интересни препратки към литературни произведения, персонажи с чувство за хумор и смислено (макар и не свръх оригинално) послание.

Всичко започва в Гатлин - скучен, застинал в предразсъдъци малък град, в който седемнадесетгодишният Итън (Олдън Ерънрайх) живее лишен от кой знае какви развлечения извън романите на Вонегът.

След смъртта на майка си Итън мечтае е да се измъкне от Гатлин повече от всякога. Месеци наред той има проблеми със съня, а ако изобщо успее да заспи, сънува мистериозно момиче, чието лице не вижда, но отчаяно иска да стигне до нея. И всеки път, когато я доближи, го удря мълния.

Появата на Лена (Алис Енглърт) - момиче доста различно от останалите в града - внася разнообразие в скучния живот на Итън. Не само защото тя много прилича на момичето от съня му, но и защото е племенница на Мейкън Рейвънууд (Джеръми Айрънс) - най-влиятелния човек в града, който живее сам в отдалеченото си имение и за когото се говори, че притежава необикновени сили.

Лена, която е въплъщение на злото в очите на съучениците си, първоначално се отнася скептично към желанието на Итън да й бъде приятел. Упоритостта му обаче успява да спечели вниманието й и след като става ясно, че тя също го сънува от месеци, фактът, че тя притежава магически сили, които не е съвсем способна да контролира, остава единственото препятствие на пътя на любовта им. Ако не броим едно древно проклятие, което я прави на практика невъзможна.

Като оставим настрани влюбената двойка, стигаме до второстепенните персонажи, които са наистина интересни, още повече като се има предвид, че са поверени на изключителни актьори.

Едва ли има нужда да ви убеждаваме, че Джеръми Айрънс (Jeremy Irons) е брилянтен във всяка роля - един "Оскар", два "Златни глобуса" и множество други награди и номинации, както и цялата му филмография, са повече от достатъчно доказателство за това. Ако не сте го гледали в Reversal of Fortune, The Merchant of Venice, Kingdom of Heaven и сериала на Showtime The Borgias, определено си заслужава да наваксате пропуснатото.

В Beautiful Creatures на Айрънс е поверена ролята на Мейкън Рейвънууд, чичото на Лена, когото Итън сравнява с Бу Радли от "Да убиеш присмехулник". Мейкън е харизматичен, интелигентен и в никакъв случай не е типичен положителен персонаж, въпреки че е закрилник на Лена. Това, от което се опитва да я опази, не е толкова истинската й същност, която се очаква да се прояви и да я определи като "тъмна" или "светла" чародейка, колкото майка й - Серафина.

Ролята на Серафина е поверена на отличената с две награди "Оскар" Ема Томпсън (Emma Thompson), която повечето от вас вероятно свързват и с друга хитова фентъзи поредица - Harry Potter. Този път обаче тя е истинско въплъщение на злото - най-могъщата тъмна чародейка, толкова тъмна, че й се налага да заема чужди тела (лишаването от собствена форма също е често срещан мотив във фентъзи поредиците, но да не навлизаме в подробности).

Интересното в случая е, че за да се добере до Лена и да я привлече на своя страна, Серафина избира тялото на госпожа Линкълн, на практика най-консервативната дама в града и майка на най-добрия приятел на Итън.

Към впечатляващите актьори с второстепенни роли в Beautiful Creatures се присъединява и Вайола Дейвис (Viola Davis), позната на кинофеновете с ролите си в Doubt, Extremely Loud & Incredibly Close и The Help (Южнячки).

Очарователната Еми Росъм (Emmy Rossum), която освен в американската версия на Shameless вероятно сте гледали и в The Day After Tomorrow и The Phantom of the Opera с Джерард Бътлър (Gerard Butler), също се присъединява към актьорския състав на лентата.

Сподели.