Bates Motel

Pinterest LinkedIn +

Вдъхновен от истинска кинокласика, Bates Motel е сериал, който успя да си спечели сериозен брой фенове и да се наложи като едно от най-интересните нови заглавия през 2013 година. Ако случайно сте го пропуснали, все още имате време да наваксате преди началото на втори сезон.

Доскоро градацията в сериалите изглеждаше горе-долу така: зловещ, по-зловещ, най-зловещ, American Horror Story. Сега обаче в йерархията се намества още едно заглавие, от което, макар и по различен начин, неминуемо ще ви полазят тръпки.

Онези от вас, които познават и харесват филмите на Хичкок (Hitchcock), знаят, че според него едно от най-важните неща в киното е съспенсът. Добре изграденото напрежение е задължително изискване за добрия трилър, независимо дали става дума за кино или за телевизия, а другата неизбежна асоциация при споменаването на Хичкок е превърналият се в класика (и много важен в кариерата на режисьора) филм от 1960 година Psycho (Психо).

Лентата на Хичкок използва като основа едноименния роман на американския писател Робърт Блох (Robert Bloch), който остава едно от най-известните му произведения. Именно персонажите на Блох се превръщат във вдъхновение и за създателите на Bates Motel.

Идеята:

В сценарния екип на Bates Motel определено не липсват интересни имена. Основната заслуга за развитието на сериала е на Антъни Киприано (Anthony Cipriano), Карлтън Кюз (Carlton Cuse), познат на феновете на сериали с работата си над хитовия Lost (Изгубени), и Кери Ерин (Kerry Ehrin), която вероятно свързвате с Friday Night Lights.

Кюз признава, че освен книгата на Блох и филма на Хичкок вдъхновение за екипа е бил и легендарният сериал на Дейвид Линч (David Lynch) Twin Peaks.

Началото:

Bates Motel стартира през март 2013 година по A&E. Още в самото начало телевизията не поръчва пилотен епизод, а директно пълен първи сезон от десет епизода. Малко след старта на поредицата, в началото на април, става ясно, че благодарение на високия рейтинг сериалът е подновен за втори сезон, чието излъчване ще започне през март 2014 година.

Историята:

След съмнителната смърт на съпруга си Норма Бейтс (Вера Фармига) иска да започне нов живот заедно със сина си Норман (Фреди Хаймор). Затова купува мотел и двамата се местят в малък град. Убедени, че този път всичко ще се подреди добре, двамата скоро откриват, че и градът, и мотелът имат своите мрачни тайни, а преместването им може да се окаже най-голямата грешка, която са допускали.

Героите и звездите:

Номинираната за "Оскар" Вера Фармига (Vera Farmiga), която миналата година гледахме в зловещия The Conjuring, не за пръв път се снима в сериал, но все пак през последните години сме свикнали да я виждаме основно на големия екран. Завръщането й към телевизията в Bates Motel е повече от впечатляващо.

Норма Бейтс е всичко, което една майка не трябва да бъде и със сигурност не е лека роля. Ако си спомняте класиката на Хичкок (в която майката е отдавна мъртва), нейната властна натура е причината Норман да стане убиец. Няма нищо изненадващо в това, че създателите на сериала насочват интереса си именно към изграждането на образа на Норма. Само че я превръщат в съвременна самотна майка, чиято прекомерна любов към сина й клони към обсесия. Красива, умна, жилава и доста сложна като личност, Норма е готова на всичко, за да постигне целите си.

Преди Bates Motel Фреди Хаймор (Freddie Highmore) беше очарователното малко момче, което познавахме като Артур в Arthur and the Invisibles на Люк Бесон (Luc Besson) и Чарли в Charlie and the Chocolate Factory на Тим Бъртън (Tim Burton). Сега обаче ви предстои да го видите в съвсем различна светлина.

Умно, забавно, очарователно и малко срамежливо седемнадесетгодишно момче, много силно привързано към майка си, Норман Бейтс постепенно започва да открива не само мрачните тайни на новия град, но и собствените си тъмни страни.

Макс Тиерио (Max Thieriot) е в ролята на Дилън. Син на Норма от първия й брак, Дилън никога не е бил в добри отношения с майка си. Въпреки че е принуден да се върне при нея, той не само не споделя възхищението на брат си към Норма, но и смята, че тя задушава момчето. Дори се опитва да помогне на Норман да разбере, че има нещо не съвсем нормално в отношенията му с майка им.

Майк Вогъл (Mike Vogel) е добре познат на феновете на сериалите с ролята си в поредицата на CBS Under the Dome. В Bates Motel на него е поверена ролята на Зак Шелби, заместник шериф в градчето. Зак е силно привлечен от Норма, а тя има собствени мотиви да се възползва от този факт. Само че красивият млад полицай съвсем не е толкова невинен, колкото изглежда.

Сподели.