Башар Рахал: Холивуд ме научи сам да управлявам живота си

Pinterest LinkedIn +

Башар Рахал е едно от тези имена, които свързваме все по-рядко с българското и все по-често със западноевропейското кино. И това едва ли може да е другояче, след като повече от 10 години актьорът живее в Лос Анджелис и се бори за мечтата си да се реализира в Холивуд. Признавайки, че е постигнал всичко с много късмет, роденият през 1974 година Башар Рахал може да се похвали в биографията си със заглавия като Hannibal, "Ледена смърт", ТВ сериала "24", "Конан Варварина", в които си е партнирал с имена като Джон Кюсак, Кейт Бекинсейл, Кийфър Съдърланд. Не звучи никак зле, макар да не отричаме, че широката му усмивка, която виждахме в края на 80-те в предавания като "Ку-Ку", "Час по всичко", "Милион и едно желания" и редица постановки в "Сълза и смях" и Народния театър определено ни липсва. Наскоро имахме възможност да го гледаме отново в български филм – в новата продукция на Ивайло Христов "Стъпки в пясъка".

Митко Попов: Един от последните филми с твое участие - "Стъпки в пясъка", се върти с голям успех по българските екрани. Малцина знаят, че си учил в НАТФИЗ заедно с Асен Блатечки, Иван Бърнев, сестра ти Карла, където ви е преподавал и Ивайло Христов, който е режисьор на филма. Какво беше усещането да работиш отново заедно с тях?

Башар Рахал: Едва ли мога да го опиша с друга дума, освен страхотно. Там беше и Ненчо Илчев, който също бе част от класа ни. Всички се познаваме отлично, малко като в "Монти Пайтън" сме и затова се работи толкова лесно, макар че колегите доста са дръпнали в това отношение.

А колкото до Ивайло – да го познаваш и да снимаш с него е мега приятно усещане. Може да спорим, аз да се дърпам, той да се дърпа и накрая да каже: "Абе, Башо, направи това, което ти казвам, и просто ми вярвай!" И тази сцена ме връща някъде из аудиториите на НАТФИЗ преди 15 години.

.: Каква е разликата между начина на работа при реализацията и заснемането на една българска и една американска продукция?

Башар Рахал: Никаква. Има разлики между отделните американски продукции. Там съществуват два типа режисьори - такива, които работят с актьора и други, които ти казват: "Аз нищо не разбирам, това е твоята работа, моята е да организирам филма". В този смисъл, мога да кажа,че БГ режисьорите обичат да работят с актьора.

Башар Рахал в "Стъпки в пясъка"
В "Стъпки в пясъка" с Иван Бърнев

.: В лентата е силно засегната темата за емиграцията, която предполагам, е актуална и за теб - все пак живееш в САЩ вече повече от 10 години. В крайна сметка, героят на Иван Бърнев се завръща обратно в България, при теб имало ли е момент, в който ти се е искало да загърбиш всичко и да се върнеш? Успя ли да се внедриш в американската система и да се почувстваш част от нея?

Башар Рахал: Имало е, разбира се. Даже и сега съм в такъв момент. Когато погледна кадри от София, ми става толкова мъчно. Факт е, че живея повече от 10 години тук и винаги ми липсва България. Но все още имам да свърша работа тук, пък после вкъщи.

.: С какви качества един почти неизвестен българин от арабски произход успя да постигне успех в Холивуд? Кое определяш за най-голямото си постижение в кариерата си?!

Башар Рахал: С късмет, дано имам повече и за в бъдеще. Както се казва, не съм срещал беден, болен или нещастен късметлия. Относно постижението... тепърва идва. Но мога да отделя The UNIT (бел.ред. един от най-популярните сериали на CBS в последните години).

Башар Рахал, Калина Рахал
Със съпругата си Калина и дъщеря си Клоуи

.: В кариерата си си снимал филми с имена като Кийфър Съдърланд, Кейт Бекинсейл, Джон Кюсак, Джъд Лоу. Срещал ли си се лично с тях по време на снимките и с какво впечатление остана?

Башар Рахал: С някои съм, с други - не, но спокойно мога да кажа, че когато се убедят, че си стойностен актьор, са най-готините пичове.

.: Навремето беше казал, че те търсят предимно за роли на терорист или руснак. Промени ли се тази тенденция и какви според теб, са предимствата ти при явяването на кастинг?

Башар Рахал: Не крия, че доста трудно се излиза от стереотипа. Но правя опити за различни роли и малко по-малко успявам да го постигна. Предимствата са лице, лице, лице.

.: Съпругата ти Калина е изпълнителен продуцент в американска телевизия. Помага ли ви или ви пречи това, че работите в доста сходни сфери?

Башар Рахал: Помага. Макар, че са еднакви сфери, работата ни е и много различна.

.: Имате две дъщери – Клоуи и Индия, по-голямата е вече на 8 години. Успявате ли да съхраните в нея българското самосъзнание? Водил ли си я във България и кога за последно беше тук със семейството си?

Башар Рахал: Всяко лято е в България, говори и чете доста прилично на български. Няма как да не успяваме, ние сме българи и вкъщи се говори само на родния език, даже имаме забрана за английския. Наливам непрекъснато каквото мога, друг вече е въпросът какво ще остане.

Башар Рахал в сериала "24"
В хитовия сериал на FOX - "24"

.: От известно време преподаваш актьорско майсторство в академията Лий Страсбърг. На какво един българин може да научи бъдещите американски кино звезди?

Башар Рахал: Отказах се от тази си работа. Не е за мен. Аз съм доста прям и на моменти нетактичен, а те не толерират това. Когато кажа на някое от децата, че нещо не се получават нещата, те го приемат лично и не искат да запишат наново. А това хич не се хареса на Дейвид Страсбърг. Все пак това му е бизнесът. Затова и напуснах. Макар, че направих страхотен финален изпит, после ме питаха защо не искам да се занимавам повече, аз пък не желаех да им обяснявам. Просто заявих, че съм зает за в бъдеще.

.: Следиш ли развитието на българското кино в последните години?! Трябва ли, според теб, държавата да е основен източник на финансиране на родните продукции или да се разчита предимно на частни инвеститори?

Башар Рахал: Много се изписа затова. Смятам, че трябва законът така да бъде променен, че да може частните инвеститори да искат да субсидират киното. Пазарът е толкова малък, че ако държавата не помага, киното просто ще загине. Все пак е радващо, че се направиха толкова добри филми напоследък.

.: В "Стъпки в пясъка" играеш заедно със сестра ти Карла. Това първият ви съвместен филм ли е и съхранихте ли близките си взаимоотношения, въпреки че сте толкова далеч един от друг?

Башар Рахал: Да, мисля, че е първият. Ние сме супер близки. Можем да не се чуем и 2 седмици и после сме все едно сега съм си тръгнал от къщата й. Тя ми е любимият човек.

Башар Рахал на наградите Emmy
На наградите Emmy през 2009 година

.: Какво ти взе и какво ти даде Америка и ако можеше да върнеш времето назад, би ли направил същия избор?!

Башар Рахал: Взе ми хубавите години от театъра в България, но ми даде усещането, че управлявам живота си сам. А това е голям подарък.

.: Върху какви проекти работиш в момента? Да те очакваме ли скоро в някоя холивудска продукция?

Башар Рахал: Да мисля че ще снимам в популярния сериал на NBC "Чък" (Chuck), но още сме във фаза на преговори.

Сподели.