"Бързи и яростни 5" - екшън до дупка на пета скорост!

Pinterest LinkedIn +

"Солидно количество адреналин, тунинговани автомобили в убийствени скоростни гонки, зашеметяващи красавици и екшън до дупка" - звучи ли ви познато?! Всъщност, ако можем да обобщим най-кратко и точно новия сикуел на вече култовата екшън поредица "Бързи и яростни", то най-вероятно ще е под мотото "нито повече, нито по-малко от това, което очаквате".

Когато обаче става дума за едно от най-успешните заглавия в жанра за всички времена, донесло близо милиард долара в световния боксофис до момента, то някак става ясно, че е абсолютно невъзможно "летвата да бъде смъкната" под нивото, на което е успяло да привлече милиони киномани по света. Така взривоопасният тандем "Доминик Торето и Брайън О’ Конър" се завръща с амбицията да превърне Fast Five не само един от най-очакваните филми тази пролет, но и въобще през цялата 2011 година.

Скалата в "Бързи и яростни 5" (Fast Five)

За щастие, след експериментите с Роб Коен (Rob Cohen) и Джон Сингълтън (jJohn Singleton), от Universal откриха точния човек в лицето на режисьора Джъстин Лин (Justin Lin), за когото определението "екшън" съдържа малко по-различно послание, отколкото за повечето му колеги (в този смисъл, задължени сме да споменем, че "Бързи и яростни 5" е опция единствено и само за киносалона със задължителния възможно най-голям екран и необходимото озвучаване с Dolby Digital и DTS).

Всъщност, едно от типичните качества на тайванеца е, че във всеки следващ сикуел залага на все по-убийствена визия и спиращи дъха високоадреналинови екшън сцени, изпипани като по учебник, за сметка на леко протяжните и пренаситени с диалог сцени - нещо, което не бе факт в първите няколко части на поредицата.

Вин Дизел и Пол Уокър в "Бързи и яростни 5" (Fast Five)

Е, и този път формулата е стриктно спазена и да си признаем, след зашеметяващите 130 минути има сериозна опасност да ви боли главата, но саможертвата определено си заслужава.

В новия сикуел се завръщат почти всички звезди, които сме гледали в сагата до момента, начело с неизменното трио титуляри "Вин Дизел (Vin Diesel) – Пол Уокър (Paul Walker) – Джордана Брустър (Jordana Brewster)". Включват се и добре познатите Крис "Лудакрис" Бриджис, Тайръс Гибсън, Сунг Канг, Мат Шулц, Тего Калдерон, Дон Омар и една от най-впечатляващите жени, които някога сме виждали на екран (добре де, и извън него) - поразително красивата израелка Гал Гадот (която след като стана "Мис Израел" през 2004 г. и се яви на "Мис Свят", несъмнено заслужаваше място в челната тройка).

Гал Гадот в "Бързи и яростни 5" (Fast Five)

Към ефирната нежна половина в каста се присъединява и испанският топмодел Елза Патаки (Elsa Pataky), но ако трябва да отличим някое от новите попълнения, то това безспорно ще е позалязлата кеч звезда Дуейн Джонсън (Dwayne Johnson) – Скалата в ролята на коравото ченге, което все някога трябваше да се изправи срещу Дом Торето.

Този път действието се развива в Рио де Жанейро, където главните ни герои са преследвани от местен корумпиран бос, управляващ почти целия град. Те трябва да изпълнят последната мръсна поръчка, която им гарантира желаната свобода, дори това да означава да се изправят срещу изключително могъщ враг, докато по петите ги следва елитен екип от федерални агенти начело с легендата Люк Хобс (Скалата).

Когато обаче нямаш какво да губиш, то най-верният съвет е просто да се довериш на инстинкта си и да удариш пръв. Особено когато за целта трябва да събереш отново екипа от най-умелите играчи в бранша.

Вин Дизел и Скалата в "Бързи и яростни 5" (Fast Five)

В допълнение за маниаците на тема "високи скорости", във филма са включени и множество тунинговани автомобили, базирани на Nissan GT-R, Nissan 350Z, Ford GT, Chevrolet Corvette Grand Sport Roadster и BMW 5 – Series. И след като вече признахме, че Fast Five е филм, който се гледа на един дъх от начало до край, то ще обобщим и с начина, по-който започнахме - "нито повече, нито по-малко от това, което очаквате". Или казано другояче - "екшън до дупка".


Сподели.