Български радиостанции прекъснаха програмите си в знак на протест

Pinterest LinkedIn +

Частните радиостанции в България прекъснаха програмите си между 11:55 и 12:00 ч. в знак на протест срещу високите такси за продуцентски и изпълнителски права, плащани от тях на сдружението ПРОФОН.

Мотивите за протеста бяха разяснени на специална пресконференция днес, организирана от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО). Представители на Асоциацията на частните радиостанции, както и на Националната асоциация за защита на изпълнителските права (НАЗИП) дадоха яснота около скандала с ПРОФОН.

В официално обръщение на АБРО беше отчетена необходимостта от ефективна защита на правата на авторите, музикалните продуценти и изпълнители. Председателят на Асоциацията Атанас Генов сподели: "АБРО е против монополното поведение на ПРОФОН... Чрез непрекъснатото немотивирано увеличаване на тарифите на това дружество и чрез непълното изплащане на събраните средства на изпълнители и продуценти реално ПРОФОН поставя както медиите, така и изпълнителите в една много неприятна ситуация, в която българските електрони медии изплащат навреме и в пълен размер заложени непосилни тарифи за изпълнителски и продуцентски права, а в същото време изпълнителите и продуцентите, за които тези средства са насочени, не ги получават навреме."

Представителите на АБРО изискват законова промяна, която да осигури прозрачност в разпределението на финансовите средства, които ПРОФОН получава от българските медии.

"Самият факт, че целият радиоефир ще спре за 5 минути днес в Деня на радиото, е знак, че има голям проблем... Законът казва, че тези права (на продуценти и изпълнители) се договарят, а не могат да се наложат като тарифа, както прави ПРОФОН... Ние искаме да видим тези пари къде отиват", заяви Председателят на контролния съвет на АБРО Васил Димитров.

На пресконференцията бяха обявени данни според които ПРОФОН разполага разполага със сума от близо 4 милиона лева, съхранявани в дългосрочни депозити, върху които организацията получава годишни лихви в размер на 48 хиляди лв.

"През 2006 г. сдруженито е разпределило на изпълнителите 62 хиляди лева. Тези, които трябва да получат 4 милиона, са получили 62 хиляди лева. Така че пиратството ограбва, но ПРОФОН много по-сериозно ограбва българските музиканти", заяви Димитров.

Мария Илиева, която взе участие в пресконференцията в качеството си на независим музикален продуцент и изпълнител, заяви: "Големият проблем, с който аз се сблъсках, беше, че ПРОФОН изплащат продуцентски и изпълнителски права с много задна дата - 2003-2004 г... Първото нещо, което всички изпълнители и продуценти трябва да направим, е да направим така, че разпределението на средствата да се случва в адекватни срокове и да става прозрачно."

Сподели.