Българин спечели титлата Фотограф на годината

Pinterest LinkedIn +

Българинът Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел "Любители" на конкурса Sony World Photography Award 2018 на церемонията по връчване на наградите в Лондон, информира младежкият сайт TeeNews.eu.

Атанасов получи награда от 5000 щатски долара, както и цифрово фотографско оборудване от Sony. Печелившият му кадър бе публикуван в Албума на победителите и е част от изложбата на Sony World Photography Awards 2018 в емблематичния лондонски дворец "Съмърсет хаус".

Организиран от Световната фотографска организация, Sony World Photography Awards е най-мащабният фотоконкурс в света. В единадесетото му издание участваха рекорден брой от 320000 снимки на фотографи от над 200 държави. Това са едни от най-добрите съвременни фотографски творби за изминалата година.

Експертно жури избра Атанасов за големия победител в раздел "Любители" за фотографията му "Ранна есен" – смайващ кадър, в който слънчевите лъчи си прокрадват път през короните на високи дървета в природен парк "Централен Балкан".

Атанасов е IT специалист от Казанлък, чийто любим жанр е пейзажната фотография. Започва да снима през лятото на 2014 г., а през 2016-та вече участва в редица фотоконкурси под патронажа на Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP) и е удостоен с престижната титла Артист на FIAP.

Във връзка с победата си Атанасов заяви: "Този успех е изключително важен за мен – вълнуващо свидетелство за моя напредък като фотограф. Особено щастлив съм, защото това е един от най-престижните фотографски конкурси в света. Подобен успех е забележително постижение за всеки един фотограф. Сигурен съм, че това признание ще ми служи като стимул да ставам все по-добър в бъдеще. Насърчавам всички любители фотографи като мен да дадат най-доброто от себе си и да участват в конкурса!"

За печелившия си кадър Атанасов разказа: "Снимката е направена миналата година на 26-ти септември в горите на Стара планина, България. Снимах гората, която бе украсена в есенни цветове и покрита от гъста мъгла".

Председателят на журито в раздел "Любители" Зелда Чийтъл коментира: "Носителят на титлата Фотограф на годината в раздел "Любители" Веселин Атанасов е заснел прекрасна снимка в горите на Стара планина, България. Уловил е по един неземен начин светлината, която се прокрадва през мъглата, обвила призрачно дърветата. Всичко това в комбинация с приглушените цветове в тишината на ранното утро донесе безапелационната победа на този красив кадър. Поздравления за Веселин Атанасов".

Освен Атанасов на церемонията бяха отличени и победителите в категориите от раздела за професионалисти, както и тези от разделите "Младежи" и "Студенти", включително носителите на титлата Фотограф на годината във всеки от тях. Обявяването на всички победители допълва анонса от март за победителите в 10-те категории в раздел "Любители" за 2018 г. и носителите на 63 национални награди, с което завършва оповестяването на наградите за 2018-та. 

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.