България с участие и фестивален павилион на Кан 2006

Pinterest LinkedIn +

За първи път България ще участва на международния кинофестивал в Кан с фестивален павилион. На 59-то издание на форума от 17 до 28 май 2006 г. българската киноиндустрия ще бъде представена в изложбен павилион съвместно с Румъния.

От  българска страна павилионът се финансира от Министерството на културата и е под патронажа на министъра на културата проф.Стефан Данаилов, а с организацията се заемат Националният филмов център и Международният София Филм Фест.
 
За трета поредна година българското късометражно кино ще бъде представено в Седмицата на критиката. В специалната секция Кодак е включен филмът на Драгомир Шолев "Преди живота, след смъртта”, спечелил наградата Jameson за най-добър български късометражен филм на 9-ия София Филм Фест.
 
Вече е известна и по-голямата част от програмата на фестивала, както и журито в отделните секции, вклютелно Cinéfondation и Short Films:
 
Wong Kar Wai - президент на журито, Monica Bellucci, Helena Bonham Carter, Lucrecia Martel, Zhang Ziyi, Samuel L. Jachson, Patrice Leconte;
Жури Cinéfondation и Short Films: Tim Roth, Elia Suleiman, Tim Burton, Sandrine Bonnaire, Souleymane Cissé, Daniel Brühl и Zbigniew Preisner.
Сподели.