Baldur's Gate: Enhanced Edition

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Ролева игра Година: 2012 Разработва: Beamdog Издава: Atari Платформа: РС | Mobile

Спомняте ли си случая с онази испанска баба, заела се да "реставрира" собственоръчно поолющена, но безценна църковна фреска? Резултатът беше доста забавен (или плачевен - зависи от коя страна на случката сте), а изображението и приличаше повече на маймуночовеците от "Изгубения свят" на сър Артър Конан Дойл отколкото на Иисус от Назарет, но, хей - както се казва, важно е усилието.

За щастие не до това са довели усилията на Beamdog - едно сравнително младо студио, заело се с нелеката, но много благородна задача да вдъхва нов живот на стари игрални класики. След прекрасните версии на култовата MDK неотдавна те пуснаха една от най-очакваните им продукции - Baldur's Gate: Enhanced Edition.

Много от по-старите почитатели на ролевите игри (и на BioWare в частност) хранят носталгични спомени за оригинала на това заглавие. По времето, когато то се появи на пазара (в края на 1998-ма), RPG-тата бяха буквално в клинична смърт. Малкото предлагащи се на пазара игри от жанра бяха меко казано зле, предшествани от цяла плеяда от "злета" - прекалено сложни и объркващи за повечето играчи, грозни и недообмислени.

Baldur's Gate промени това (е, с малко помощ от Diablo, но там говорим за друга бира). С изключително атрактивната за времето си визия и невероятната достъпност, с която пресъздаваше иначе доста комплексната същност на мега популярната настолна ролева система Dungeond and Dragons, тази игра на все още малко известното (тогава) студио BioWare направи истинска революция в RPG средите.

Нещо повече - тя даде начален тласък на една тенденция, обхванала впоследствие цялата игрална индустрия, благодарение на която ролевите игри се превърнаха в един от доминиращите на пазара съвременни жанрове.

Всъщност, строго погледнато, днес почти няма заглавие от кой да е жанр, което да не включва и някакви ролеви елементи в себе си - наистина удивително развитие на нещата.

Добрата новина относно Baldur's Gate: Enhanced Edition е, че Beamdog са подходили с нужното уважение и разбиране към старата класика. Вместо самоцелни експерименти с традицията получаваме една внимателно "реставрирана", осъвременена класика, "разширена" (както подсказва името й) само където и доколкото е нужно.

В сърцето си Baldur's Gate остава Baldur's Gate - изометрична, с безжалостно ИИ и доста трудна на моменти, с опция за стопиране на действието за раздаване на команди за членовете от групата.

Историята, персонажите, атмосферата - всички тези прекрасни неща, които превърнаха играта в незабравима златна класика, са си точно на мястото.

Промените са основно по интерфейса. Всички подобрения по него, въведени с Baldur's Gate II, са налични тук - опцията за скриване на всички интерфейсни панели с едно натискане на клавиш например.

Разбира се, графично нещата също са съобразени със съвременните високи резолюции, отделно енджинът е така модифициран, че да позволява увеличаване (zoom in) и намаляване на перспективата.

Анимираните кът сцени пък са заменени с нови - съдържанието е същото, но вместо грозноватите лоу рез филмчета от миналия век Beamdog са включили откъси с много стилна, подчертано комиксова визия.

Засега играта е достъпна само във версия за PC, а версиите за таблети малко ще се забавят.

Тази брилянтно реставрирана класика се предлага за смешните 19,90 долара и ако случайно сте я пропуснали навремето, би било просто престъпление от ваша страна да не поправите тази своя грешка днес.


Сподели.