BAFTA Awards 2012 - победителите

Pinterest LinkedIn +

Номинираният за десет награди Оскар френски филм The Artist на Michel Hazanavicius триумфира с най-много и най-ценните отличия на Британската филмова академия за 2012 г., спечелвайки седем награди BAFTA, включително за Най-добър филм и Най-добра режисура.

Hazanavicius спечели на свое име още една BAFTA, присъдена му за оскъдния откъм реплики сценарий на The Artist, за която се бореха още Уди Алън (Midnight In Paris), Аби Морган (The Iron Lady), Джон Макдона (The Guard ) и Ани Мъмало и Кристън Уиг (Bridesmaids).

Голямата звезда в The Artist, Жан Дюжарден, остави с празни ръце холивудските си колеги Брад Пит, Гари Олдман, Джордж Клуни и Майкъл Фасбендер, който бе номиниран за играта си в Shame, докато изпълняващата главната женска роля във филма съпруга на Hazanavicius, Беренис Бижо, изгуби от Мерил Стрийп.

Излизайки за да получи своята BAFTA за превъплъщението си в Маргарет Тачър, 62-годишната актриса изгуби едната си обувка. Равновесието й бе възстановено от Колин Фърт, който спечели BAFTA през 2011 г. за превъплъщението си в друг емблематичен за британската история образ – този на Крал Джордж VI.

Останалите три статуетки в актива на The Artist, който бе лидер и по броя на номинациите си (12), са в категориите за кинематография, музика и дизайн на костюмите.

Големият претендент за 84-тите награди на Американската филмова академия, които ще бъдат раздадени на 26 февруари - Hugo на Мартин Скорсезе, спечели две награди, но във второстепенни категории – за дизайна на продукцията и за Най-добър саунд.

Шпионският трилър Tinker Tailor Soldier Spy с Гари Олдман, който ще премери сили с Брад Пит, Дюжарден, Клуни и Демиан Бишир за Оскар за най-добър актьор, триумфира в категорията на BAFTA за най-добър британски филм, побеждавайки My Week With Marilyn, Senna, Shame и We Need To Talk About Kevin.

За второстепенните си роли във филмите Beginners и The Help BAFTA спечелиха актьорите Кристофър Плъмър и Октавия Спенсън, които са номинирани и за Оскар. Навършвайки 82 години на 13 декември 2011 г., Плъмър стана най-възрастният носител на BAFTA в историята.

Въпреки че бе победен от Michel Hazanavicius, Скорсезе не остана с празни ръце – Британската филмова академия го удостои с най-високото си отличие - BAFTA Fellowship, за изключителния му принос към световното кино. Британският еквивалент на тази награда отиде при Джон Хърт.

Церемонията по връчването на наградите се състоя почти едновременно с шоуто на Grammy на 12 февруари, в Лондон, в прочутата Royal Opera House в Covent Garden.

Сподели.