BAFTA 2015 - победителите

Pinterest LinkedIn +

BAFTA - наградите на Британската филмова асоциация, наричани още "Британските Оскари" - бяха присъдени за 68-ми път в Лондон с водещ на церемонията Стивън Фрай.

Изненадата тази година определено е за чаровната комедия на Уес Андерсън The Grand Budapest Hotel (Гранд хотел Будапеща). Лентата грабна 5 награди - за оригинален сценарий, музика, сценичен дизайн, грим и костюми. 

Вторият филм, който се представи силно на BAFTA 2015, беше Boyhood (Юношество). Семейната драма на Ричард Линклейтър е един от най-изявените претенденти за наградите "Оскар", но изостана малко на Наградите на продуцентската и режисьорската гилдия в САЩ.

След церемонията по връчването на британските призове, обаче, филмът има зад гърба си отличия за Най-добър филм, Най-добър режисьор и Най-добра актриса в поддържаща роля. 

Странно за Острова, но The Imitation Game (Игра на кодове) не успя да грабне нито една статуетка, въпреки че се очакваше от журито да гласува именно за него в някои от основните категории. 

Вместо това гласовете отидоха при биографичната лента за Стивън Хокинг и Джейн Уайлд - The Theory of Everything (Теорията на всичко), обявена за Най-добър британски филм. 

Пълен списък с наградените може да видите тук.

Сподели.