Бъдещето на компютърната мишка – има ли такова?

Pinterest LinkedIn +

Ако трябва да назова своя топ 10 за техническите открития на 20 век, то несъмнено бих поставил някъде във въпросната десетка компютърната мишка.

Защото тя беше артикулът, който спомогна до голяма степен компютрите да се превърнат в толкова масово средство за вършене на (почти) всичко. Въпросът е, че вече сме 21 век и на вратите ни се чука – всъщност не – въпросните вече са толкова широко отворени за алтернативи на компютърния мишок, че човек като нищо би се запитал – какво е бъдещето на добре познатия ни „гризач”?

Дали алтернативните тъч технологии с времето ще заместят аксесоара, към който сме привикнали толкова много през годините, или за него все още има път на развитие? В този материал ще се опитам да отговоря на този въпрос.

Първо искам да отворя следната скоба и да предупредя, че материалът не цели запознаване с общоприетите функции на компютърната мишка или проследяване на историческото развитие на същото приспособление. Целта е в няколко хиляди символа да предначертая неговото бъдеще, позовавайки се на информация, която са разгласили официално (или не) отговорните компании за компютърното мишоразвитие.

Първо, важните неща – въпреки че все повече хора предпочитат лаптопите пред настолните PC-та, мишката продължава да бъде по-желаният артикул за милиони геймъри и хора, които работят с програми като Photoshop и 3D Max.

Един от ветераните в бранша - гигантът Microsoft - си е поставил за цел да прекрои концепцията и изпълнението на компютърната мишка, опитвайки се да вгради в нея най-доброто, което предлагат към днешна дата тъч технологиите.

В този смисъл посоката е една – мултитъч. Различните варианти, които предлага Microsoft, са пет. В момента група в MS работи върху новите мишки, като трябва да споделя, че въпросната е взела дейно участие в създаването на многообещаваща моушън технология на гиганта Natal. Разбира се, както се случва обикновено, Apple по всяка вероятност ще изкарат първи на пазара мишка от ново поколение под формата на мулти тъч мишка, наречена Mighty Mouse.

Първият вид мишка от ново поколение е наречен CAP заради обемистия реагиращ на допир панел. В случая говорим за може би най-завършения дизайн за мишка от ново поколение. Реагиращия на допир панел ще позволи на потребители много лесно да „разхвърлят” своите файлове където трябва, скролването и приближаването ще се извършва на принципа, по който работи в момента iPhone и плеяда други тъч устройства.

С една съществена разлика – тази мишка все пак ще си има своя физически бутон за натискане, за да не се получава объркване за потребителя.

Другите типове „гризачи” отново ще разполагат с реагиращ на допир панел, но при тях физическият бутон ще бъде напълно отстранен. Освен това формите на въпросните мишки ще бъдат особено нетипични, а някои от тях ще предлагат и възможност за почивка на ръката. Те ще използват инфраредни камери, които ще измерват позицията на пръстите върху тъч повърхността на мишката.

Последният вид е наречен Side. Въпросният на практика ще представлява Natal под формата на мишка – потребителят ще може да използва въпросната мишка без дори да докосва физическата и форма. Уловката поне за момента е, че все още се налага да придвижваш устройството през по-голямата част от времето, в което работиш.

Тъй като все пак тук говорим за прототипи, шансът да не използваме физическото устройство посредством ръцете си никак не е за подценяване.

Накратко: върху тези модели ще се базира развитието на компютърната мишка. Без да съм изпадал в крайни технически обяснения, ще резюмирам казаното до момента със следните думи – мишките на бъдещето (поне за момента) ще бъдат като сегашните, но ще се възползват от тъч технологията. Лично за мен големият пробив при подобен тип контролери би се реализирал в момента, в който получим действителен Natal заместител за PC.

Чрез който просто ще симулираме с движение на ръката си формата на мишка и ще получим възможността да изпълняваме всички функции на реагиращите на допир устройства.

Личното ми и неангажиращо мнение е, че въпреки пробива на тъч „only” устройствата и факта, че тракпадовете при мобилните компютри се подобряват с всяка изминала година, мишката още дълго време ще има своят огромен пазарен дял. Защото, извинявай, но все още ми е трудно да си представя как един тракпад ще успее да ми даде прецизността, която може да ми предложи една добра компютърна мишка.

 Автор: Ивайло Коралски

Сподели.