Азис срещу Слави - "Celebrity Deathmatch" по български

Pinterest LinkedIn +

Остават броени дни до момента, в който едноличният контрол на Слави Трифонов и шоуто му върху праймтайма на българския ефир ще бъде подложен на сериозно изпитание.

На 25-ти ноември лансираният от BBC като най-известно име в българския шоубизнес Азис стартира собствено толк-шоу озаглавено "Вечерното шоу на Азис". 

Реалната промяна в телевизионния ефир и стартирането на конкурентна шоу програма, идва вече не от доказалите се в България телевизии, а от една чисто нова. Името на новата медия - TV2, набира все по-голяма скорост в общественото пространство, а до старта и в ефир остават броени дни.

Съществуването на "Шоуто на Слави" в среда без конкуренция вече е минало, коментира се в специализираните среди. До момента в часовия пояс от 21:00 часа до полунощ по-големите родни телевизии, с изключение на бТВ и телевизия Нова, предпочитаха да залагат на крими-сериали или комедии с променливо качество. Предстои да видим доколко това статукво ще се запази и в обозримо бъдеще.


Азис ще залага отново на провокацията Снимка: Avtora.com

Трябва да се отбележи обаче, че TV2 не е каква да е новоизлюпена електронна медия, тя всъщност е четвъртата телевизия, преборила се за национален ефир. Може да се каже, че това е най-мащабният медиен проект през последните години в България - факт, който сам по себе си е достатъчно значим. Не трябва да се подминава с лека ръка и името на Красимир Гергов, който според официалната информация ще е консултант на TV2. За пропусналите ще припомним, че Гергов е един от най-известните и успешни медийни бизнесмени в страната.

Новата телевизия стартира със седемчасова програма, в която вече са включени четири чисто нови български продукции, както и две неизлъчвани до момента в България чужди предавания. През пролетта, когато всички студия на медията вече ще са готови, TV2 ще започне 24-часово излъчване.

"Ще залагаме на новини, ежедневни и уикенд магазинни предавания, публицистика и забавни предавания", разяснява Огнян Димов, директор на TV2.

С програмната си схема TV2 не скрива амбициите си, като още със старта си дава реална заявка за пряка конкуренция с останалите национални телевизии. Интересен е фактът, че освен на "Вечерното шоу на Азис", новата телевизия ще даде ефир и на едно от спрените рейтингови предавания на бТВ - "Пирамида".

Погледнато на макроравнище, противопоставянето на "Вечерното шоу на Азис" и "Шоуто на Слави" предвещава да се окаже местен телевизионен вариант на епичната битка между Давид и Голиат.

Все пак, нека съпоставим фактологията, свързана с предстоящия Selebrity deathmach - "Вечерното шоу на Азис" vs. "Шоуто на Слави".

"Вечерното шоу на Азис" още с избора си на водещ залага на провокацията в лицето на фолк-звездата Aзис. По ирония на съдбата Васко, каквото е истинското име на певеца, наскоро разкри човешкия си облик в шоу, излъчвано по другата конкурентна телевизия - VIP Brother.

Предаването на Aзис ще поддържа няколко постоянни рубрики - "Новини", "Минута за поезия", "Мама татко и Аз", в които ще се включат ко-водещи и репортери, анонсираха от TV2.

Същевременно, проектът "Вечерното шоу на Азис" - дело на набиращата все по-голяма скорост продуцентска къща "Камера", ще се насити с още много популярни лица от българските т.нар. арт-среди.

От TV2 вече потвърдиха имената на "частично променената“ Катерина Евро, интимната половинка на Азис – Ники Китаеца и Албена Михова (Бай Брадър), които ще помагат на "перхидроленото изкушение" във воденето на шоуто и репортерската работа. 

В старанието си за оригинално решение и "надцакване" със Слави, редом до Азис ще застане дори шестгодишният син на Витомир Саръиванов, който ще е лице на рубриката "Мама, татко и аз".

Съвсем недвусмислено, основният акцент ще бъде върху гостите; Азис ще кани известни личности от сферата на обществения живот в България, вероятно и не само.

Изненади, или по-точно модифицирани прийоми от "Шоуто на Слави", няма да липсват. Специално за "Вечерното шоу на Азис" е сформиран балет и бенд, начело с небезизвестния Дани Милев, придружаван от още 13 музиканти. В студиото ще има и публика, почти като в "Шоуто на Слави", която ще наброява 100 човека.

Все още не е ясно, но в голям процент подозираме, че "Вечерното шоу на Азис" ще е на запис, също като неговия конкурент.

Очевидна и, от изброеното до тук, напълно естествена заявка за конкуренция е времето, в което ще се излъчва шоуто - от понеделник до четвъртък от 21:00 часа, а в неделя от 22:00 часа.


Слави Трифонов е номер едно шоумен на страната според мнозина, но не и според BBC Снимка: Avtora.com

Предаването ще продължава един час и въпреки, че няма да се засича с "Шоуто на Слави", то ще го предхожда, като по този начин ще се опита да предложи на голяма част от зрителите необходимата им дневна доза толк-шоу. А в неделя ще властва в ефира.

В крайна сметка сблъсъкът на титаните е прецедент в България и дори феномен, колкото и високопарно да звучи. 17 години (реално наполовина по-малко) след теоретичното съществуване на независима българска телевизия се появява истинска конкуренция за праймтайма на българския ефир в най-модерния по света телевизионен жанр. Конкуренция, в която ще влязат двете най-известни имена в българските шоу среди.

По-важното обаче е фактът, че българският телевизионен зрител ще има правото да избере, дали да премахне (или преразпредели) монопола на своите симпатии. Разбира се, на този етап едва ли някой може да предвиди кога и как това ще се случи. Трудно може да се направи прогноза и за това дали най-известната поп-фолк звезда в България ще се справи с новото си амплоа, но рискът, които TV2 поема, е вече факт.

Погледнато от гледна точка на двуметровия водещ-ветеран Слави Трифонов, тази конкуренция може да бъде и един подарен му трамплин, с който да отскочи отново до висините на най-големия рейтинг.

Следвайки логиката на случващото се, твърде вероятно е победител между двамата претенденти да не бъде излъчен, а от целия титаничен сблъсък, най-много да спечели българският зрител, защото няма вече да забравя къде си е оставил дистанционното след новините.

Текст: Иваничка Тодорова

Сподели.