Азербайджан спечели "Евровизия 2011" (Видео)

Pinterest LinkedIn +

Представителите на Азербайджан - Ell&Nikki с песента Running Scared спечелиха тазгодишното издание на "Евровизия". Дуетът между родените в Баку Елдар Гасимов и Нигар Джамал получи 221 точки от вота на 43-те гласували държави на финала, което се оказа достатъчно за крайния им триумф в надпреварата в конкуренцията на подгласниците от Италия и Швеция.

До решаващата битка в съботната вечер в Дюселдорф достигнаха общо 25 страни, като предварително за фаворити бяха считани изпълнителите на Великобритания - тийн бандата Blue, на Франция - Амори Васили, на Ирландия - дуетът между близнаците Джон и Едуард Граймс и др.

Почти веднага, след като стартира гласуването обаче, Еll&Nikki оглавиха подреждането и успяха да задържат челното си място до самия край на състезанието. Иначе финалът на "Евровизия 2011" се проведе в германския град Дюселдорф, като над 35 000 души гледаха на живо изпълненията на участниците, отделно от това бяха акредитирани над 10 000 журналисти от Стария континент.

Според организаторите, това е рекорден брой публика за "Евровизия" и през 2011 г. надпреварата е била по-мащабна от което и да е предходно издание, състояло се досега.

България не попадна сред финалистите, въпреки че много европейски медии отчетоха като незаслужено отпадането на Поли Генова, грабнала и публиката в Дюселдорф с изпълнението на песента си "На инат" във втория полуфинал. Тази вечер пък страната ни даде 8 точки за Украйна, 10 точки за Гърция и 12 точки за Великобритания.


Сподели.