"Аве" с наградата за най-добър филм на Българската филмова академия

Pinterest LinkedIn +

"Аве" на Константин Божанов е най-добрият игрален филм за 2011 г. според Българската филмова академия (БФА). Филмът спечели още две награди, за главна мъжка роля - на Ованес Торосян, и за режисьорски дебют в игралното кино.

"Корави старчета" на режисьорите Пламен Масларов и Ивайло Пенчев спечели наградата за най-добър телевизионен игрален филм. Бойка Велкова пък заслужи статуетката за поддържаща женска роля за "Островът" на Камен Калев. БФА връчи награди на Виржиния Додова - художник по костюми на "Номер1" и Момчил Божков - звукорежисьор на "Островът". Отличието за цялостно творчество е за кинодокументалистката Невена Тошева. 

Романтичната комедия "Корави старчета" разказва за малко погранично село отвъд кльона, близо до морето, където са останали да живеят само седем "корави старчета" – бохеми и майтапчии. След погребението на последната бабичка им хрумва щурата идея да си наемат "леко момиче" и да си направят купон, или както те му казват – "жур". Момичето, което наемат е уволнено от стриптийз бара в съседното градче. То идва при старците заедно с малкото си момченце. 

Между момичето, детенцето и старците се пораждат чудесни човешки взаимоотношения. Междувременно лейтенантът, шеф на граничната застава се влюбва в момичето. Малко по-късно на гости й идват и две нейни "колежки", които също се сприятеляват със старците. Разразилата се буря довежда случайно в селото малка група чужденци – ловци и техният водач. 

В главата на най-оправното от трите момичета се появява "бизнес план", от който доволни могат да бъдат и ловците, и старчетата, и момичетата. Всичко в селото тръгва от добре, по-добре, но се появява и "ударната бригада" на Мадам Корнелия, която държи бизнеса с леки момичета. "Коравите старчета" успяват находчиво да се справят с „бригадата”. На помощ се притичва и гранична полиция. Скоро предстои премиерата на лентата по кината, а веднага след това зрителите ще я видят и в ефира на БНТ. 


Сподели.