Avatar – технологична революция, екологична епика и 3-часов оргазъм

Pinterest LinkedIn +

Дни преди официалната премиера, Avtora.com видя в аванс новия шедьовър на таткото на Терминатор-а Джеймс Камерън (James Cameron). Виж нашето ревю за филма на годината...

Близо 300 милиона бюджет за създаване и още толкова за реклама.

Най-скъпият филм в историята досега, чиито ефекти и визия са направени с техника специално разработвана за него.

Завръщането на Джеймс Камерън ("Терминатор", "Титаник") към игралното кино за първи път след 12 години.

Сини елфоподобни извънземни и изтребителите на терминатори и пришълци Сам Уортингтън (Sam Worthington) и Сигърни Уивър (Sigourney Weaver).

Единственият вариант да не знаеш за какво говоря, е да попадаш в Avtora.com (и на Земята) за първи път. Ако е така, сюжетът на Avatar разказва футуристично-фантастична история, в която хората се опитват да извличат ценни енергийни ресурси от планетата Пандора. Пречи им доста враждебно и на пръв поглед примитивно местно население, в което те внедряват същества със смесено ДНК - аватари, управлявани от разстояние чрез връзка с нервната система на хора.

Сега да си дойдем на думата.

Да, Аватар си заслужаваше чакането.

Да, Аватар е всичко, което сме очаквали – почти 3-часов оргазъм, с няколко върхови конвулсии от удоволствие.

Да, филмът е революционен от гледна точка на визията и да, ако киното, базирано на специални ефекти не го догони, всички бъдещи епични продуции ще изглеждат като нинтендо от началото на 90-те на неговия фон.След тези уточнения, като най-слаба страна на лентата се очертава драматургията.

Можем да си стиснем ръцете, че Avatar претворява доста познати митове, легенди и сюжети от футуристичната фантастика на 70-те  и от началото до края предлага по-скоро предсказуеми развръзки.

Както и че великолепно създаденият свят от фосфорисциращи растения и странни животни, колкото и оригинално да е претворен, пряко копира земни първообрази. Културата на местните също е смесица от африкански, индиански и други племенни общества (с вожд, жрец, военен началник и наследствено предаване на властта).

Разбира се, доста прозрачно е и облъчването с екологични послания (най-малкото, премиерата се случва по време на конференцията за промените в климата в Копенхаген).

Разбъркай всичко това обаче и ще получиш комбинация от познати неща, която силно действа на емоционално ниво и те кара да се замислиш. Освен ако не си зверски циник, Avatar те докосва и продължава живота си в теб много след като си го гледал. И точно по това се познава доброто кино.

Avatar просто е филмът на годината. Точка.

Автор: Елена Пенева, peneva@avtora.com

Виж снимки от Аvatar >>

Get the Flash Player to see this player.
Сподели.