Ativ S – Samsung отговорът на големия Windows въпрос

Pinterest LinkedIn +

Windows 8 вече започна победния си ход в десктоп пазарния сегмент и напук на всички скептици новата операционна система на Microsoft вече може да се похвали с повече от 4 милиона продадени копия.

Но както добре знаем всички, настолният наследник на Win 7 не е единственият залог за бъдещето на софтуерния гигант. Едно не по-малко важно превъплъщение на вечния Windows също се готви за пазарен дебют – мобилната Windows Phone 8. А заедно с него и цяла плеяда нови смартфон устройства, които да го използват.

До момента обаче сравнително малко компании са заявили подкрепата си за следващата мобилна Windows версия. Всъщност, освен двата Nokia модела (Lumia 920 и 820), които бяха очаквани, предвид на стратегическото партньорство между финландците и Microsoft, единственият друг анонс, който привлича вниманието, е този на HTC.

Неотдавна обаче и още един пазарен лидер се присъедини към групата на Windows Phone поддръжниците – Samsung. И честно казано, за момента офертата на корейския високотехнологичен гигант, като че ли изглежда най-примамлива.

Устройството, с което Samsung смятат да зарадват Windows феновете, носи името Ativ S – горд член на фамилията Ativ модели, която ще включва редица мобилни продукти, предназначени за работа с новите версии на "Прозорците".

Едно от нещата, които веднага се набиват на очи по отношение на Ativ S, са многобройните прилики на телефона с бестселъра Galaxy S3. Нищо изненадващо – говорим за Android флагмана на компанията и принципът тук е "Ако не е счупено, не го поправяй".

Ativ S разчита на доста сходна хардуерна платформа – бърз, двуядрен Snapdragon S4 процесор с тактова честота от 1.5 GHz, 1 GB оперативна памет, 16 или 32GB пространство за съхранение на информация с опция за разширяването му посредством microSD карти.

Дисплеят на Ativ S е впечатляващ 4.8-инчов AMOLED с Gorilla Glass 2 покритие, а батерията, с която ще се доставя моделът, е с капацитет от цели 2300 mAh – една от най-солидните сред устройствата от този клас.

Може би най-големият плюс, с който Ativ S превъзхожда конкурентите си (поне моделите анонсирани до момента), е, че за разлика от модели като Lumia 920/820 или HTC 8X/8S, той може да се похвали с алуминиев корпус – едновременно лек и стабилен.

В същото време голямото неизвестно относно този иначе доста впечатляващ смартфон е точната цена, на която той ще се предлага – тя все още не е известна и съдейки по офертите за Galaxy S3, може да изненада неприятно желаещите да се сдобият с него.

Сподели.