Асовете от Red Bull Air Race се връщат към екшъна в Абу Даби

Pinterest LinkedIn +

Red Bull Air Race World Championship се изстрелва в небето над искрящите води на Персийския залив на 28 февруари и 1 март 2014 година.

Настоящият шампион Пол Бонхом (Paul Bonhomme) от Великобритания, който спечели последното състезание в Абу Даби през 2010-та, ще се опита да защити титлата си с летящ старт в столицата на ОАЕ. Той застава срещу 11 от най-талантливите пилоти в света във високоскоростен и нисковисочинен екшън пред очите на десетки хиляди зрители, които се очаква да гледат от брега.

След 3-годишно прекъсване Red Bull Air Race ще е по-голямо от всякога през 2014 година. Сезонът се състои от осем кръга - в седем страни на три континента, включително Хърватия, Малайзия, Великобритания, Полша, САЩ и Китай.

"Всички сме изключително развълнувани, че след прекъсването Red Bull Air Race отново се завръща! Всеки един от пилотите, техниците и цялата организация работиха под пълна пара в продължение на много месеци, за да се гарантира, че всички ние сме в топ форма за провеждане на безопасно, вълнуващо и конкурентно състезание", каза Джим ДиМатео, Състезателен директор на Red Bull Air Race.

"Абу Даби със своето типично хубаво време в тази част на годината и прекрасните си гледки е перфектното място за старт на сезона", коментира още ДиМатео.

Пол Бонхом, шампионът за 2008-а година Ханес Арч (Hannes Arch) от Австрия, американецът Кърби Чамблис (Kirby Chambliss), който спечели световната титла през 2006 година, и останалите деветима въздушни аса от общо 10 националности ще се борят за ценни точки в жарката пустиня.


Другите пилоти в шампионата са Найджъл Ламб (Nigel Lamb) от Великобритания, Мат Хол (Matt Hall) от Австрия, Никола Иванов (Nicolas Ivanoff) от Франция, Майкъл Гулиан (Michael Goulian) от САЩ, Матиас Долдерер (Matthias Dolderer) от Германия, Йоши Муроя (Yoshi Muroya) от Япония, Пит Маклеод (Pete McLeod) от Канада и Мартин Сонка (Martin Sonka) от Чехия.

В Red Bull Air Race пилотите се състезават за време, минавайки през изключително ниското височинно слалом трасе, изпълнено с Air Gate препятствия, като достигат скорост до 370 км/ч и понасят натоварвания до 10G в острите завои.

Капризните ветрове над Абу Даби могат да направят особено предизвикателно трасето, което се простира на осем километра над тюркоазените води пред Corniche Road. Ветровете може да духат постоянно в една посока, рязко да я сменят и мигове след това да задухат в противоположната. Температурите в сухия регион понякога надхвърлят 30 градуса по Целзий в края на февруари.

Сезон 2014 обещава да бъде по-конкурентен от всякога, тъй като всички 12 пилоти за първи път ще летят със стандартизирани двигатели и витла, за да се изравнят силитe им при старта, поставяйки ударение върху уменията за летене, а не върху мощността на двигателя.

Състезателен календар:

28 февруари и 1 март Абу Даби (Обединени Арабски Емирства)

12-13 април Ровин (Хърватия)

17-18 май Путраджая (Maлайзия)

26-27 юли Гдиня (Полша)

16-17 август Аскот (Великобритания)

6-7 септември Форт Уърт (САЩ)

11-12 октомври Лас Вегас (САЩ)

1-2 ноември Шанхай (НР Китай)

Сподели.