Asian Dub Foundation: Нашите текстове са отражение на социалните неправди

Pinterest LinkedIn +

Sanjay Gulabbhai Tailor a.k.a. Sun-J в интервю за Avtora.com преди концерта на Asian Dub Foundation Soundsystem на 26 април 2013 г. в Sofia Live Club.

Avtora.com: Какво си спомняш от последното ви гостуване в България и какво очаквате да видите сега?

Sanjay Tailor: Помня фестивала Spirit of Burgas. Беше една невероятна нощ - морето, имаше пълнолуние, публиката полудя на нашата музика. Наистина ми харесаха храната и хората... Нямам търпение. Много сме развълнувани.

.: Групата е сформирана преди близо 20 години - кой е ключовият момент в историята на Asian Dub Foundation?

Sanjay Tailor: Може би когато спечелихме с кампанията за освобождаване на Сатпал Рам - политически затворник, несправедливо осъден за самозащита и вкаран в затвора за 12 години.

Тогава имахме голяма звукозаписна компания, която издаде сингъла Free Satpal Ram и разпространи плакати навсякъде из Великобритания, като по този начин много хора научиха за случая. Това беше момент от много голямо значение за Asian Dub Foundation.

Също и номинацията на албума Rafi's Revenge за Mercury Prize... Помислих, че най-накрая ще бъдем оценени след цялата усърдна работа и турнета в този период. Точно се бяхме върнали от САЩ, където бяхме съпорт на Beastie Boys…

Преживяхме трудни години, след като звукозаписната компания ни отхвърли и музиката ни се сваляше безплатно. Последва период на упадък и членове на бандата започнаха да напускат, но въпреки това го направихме. Разбира се, не без пот и сълзи по целия път.

.: В музиката ви се усеща влиянието на културата на южна Азия и най-вече на Индия.

Sanjay Tailor: Защото това са нашите корени… Родителите ни слушаха такава музика, така че нямаше как да не използваме индийски струнни инструменти.

В новия ни албум имаме парчета със съвременни индийски артисти като Gandu Circus, например, освен това имахме възможността да пътуваме до Манипур миналата година, за да направим документален филм за колаборацията ни с един социален активист - Akhu Chingbam. Нарекохме песента Quitab minar, тя също ще присъства в новия ни албум.

.: Кажи ни нещо повече за новия ви албум.

Sanjay Tailor: Новият албум е продуциран и миксиран от Adrain Sherwood. Dr Das се завръща на баса, а Rocky на барабаните. Звученето е твърдо - като един истински индийски бунт. Ще излезе по някое време през тази година, подкрепен от голямо европейско турне.

Съставът на бандата се променя отново и сега имаме Dr Das - бас, Rocky Singh - барабани, Nathan "Flutebox" Lee - флейта, MC Aktarv8 и, разбира се, Chandrasonic - китара. Групата репетира сериозно и звукът е много добър.

Аз лично (DJ Sun-J) се фокусирам повече върху ADF Soundsystem, Cyber - върху Ministry Of Doll, Al Rumjen ще реформира предната му ска-пънк банда King Prawn, а другият ни басист Martin Savale ще работи по соло проекта си bat37.

.: Как успявате да комбинирате толкова много различни стилове и инструменти във вашата музика? Със сигурност отнема много репетиции.

Sanjay Tailor: Да, много усърдна работа, репетиции и студийно време. Понякога става лесно… зависи от настроението, а и от сложността на парчето.

.: Кои нови артисти според теб са повлияни от музиката на Asian Dub Foundation?

Sanjay Tailor: Plan B, Claxtons, Driving Lolita.

.: Винаги сте били политически ангажирани във вашата музика и текстове. Каква е актуалната ситуация в Англия по отношение на дискриминацията и расизма?

Sanjay Tailor: Обединеното кралство е силно критикувано от Trevor Phillips - председател на Комисията за расово единство. Той казва, че във Великобритания се обособяват расово изолирани общества, които нарича "истински черни свърталища, през които не може да минеш без притеснение или да се измъкнеш незасегнат".

Има прекалено много субобщества, които са изолирани заради расата или класата си. Разделението на бедни и богати става все по-драстично. Само преди две години станахме свидетели на големи младежки бунтове, които се разпространиха в цялата страна, а предполагам, че това може да се случи отново.

Имаме нужда от финансиране от правителството за обучение на младежта. Трябва да се строят обществени центрове, в които да има уъркшопи, занятия и т. н. - нещо, с което да се даде възможност на младите да се развиват в посока на изкуството и да ги дръпне от престъпността и наркотиците.

В момента в страната се режат бюджети и се затварят библиотеки. По този начин намаляват данъците за средната класа, но също и спират възможността за развитие на младите. Трудни са времената в момента във Великобритания, но така е и в цяла Европа - фашизмът е в подем.

Лесно е да се обвиняват имигрантите и всички етноси за проблемите (като например че поляците взимат работата на англичаните). Това са лъжи, от които определени хора набират популярност в момента.

Расизмът е активен, но не се набива толкова на очи, приел е по-институционален вид, който работи за големите компании, полицията и т. н. Нашите текстове са отражение на социалните неправди.

.: Някакви специални пожелания към българските фенове?

Sanjay Tailor: Надявам се да видим някои стари фенове от времената на Rafi's Revenge, както и нови почитатели на A History of Now… Гответе се за партиии!!! ADF идват!!!

Сподели.