Asian Dub Foundation и Муамар Кадафи в Английската национална опера

Pinterest LinkedIn +

На фона на вихрещия се тези дни дипломатически скандал между България и Либия, Английската национална опера готви оперен спектакъл за либийския лидер Муамар Кадафи.

Операта "Кадафи", чиято премиера ще бъде през септември, се отличава с азиатски ритми и рап мотиви вместо с традиционните за това изкуство арии и романтика. Главната роля е поверена на 39-годишния ирландско-индийски MC JC-100, информира агенция Reuters.

Либретото ще се върти около някои от най-противоречивите моменти, които преживява Либия на световната сцена - американските бомбардировки през 1986 г., самолетната катастрофа над Локърби през 1988 г. и убийството на британската полицайка Ивон Флечър пред либийското посолство в Лондон през 1984 г.

Авторите на проекта признават пред агенцията, че проектът е доста рисков. “Това е безпрецедентно”, каза Стийв Чандра Савале (Steve Chandra Savale) от  Asian Dub Foundation, който е написал музиката. “Някои може да кажат, че е лудост, но на мен ми харесва.”

Режисьорът на операта Дейвид Фрийман (David Freeman) държи да отбележи, че проектът далеч не е пародия на Кадафи, който, общо взето, е считан в Западния Свят за непредсказуем и леко луд диктатор. “Той е направил и хубави неща за Либия, наред с лошите”, каза Фрийман. “Аз възприемам операта ни като провокация – нещо, което изкуството трябва да прави.”

Сподели.