Антонио Гауди - легендата, без която Барселона никога нямаше да е същата!

Pinterest LinkedIn +

Дори и при най-голямо желание е много трудно да бъде описан град като Барселона. Уникален и неповторим, градът емблема на Каталуния дължи голяма част от красотата си на едно име, което трудно може да бъде забравено - Антонио Гауди.

Едва ли бихте могли да си представите Барселона да е същото това невероятно и приказно в най-буквалния смисъл на думата място без зашеметяващата катедрала "Саграда Фамилия", къщите "Каса Мила" и "Каса Батийо", паркът "Гюел" и много други шедьоври.

Всичко това е дело на гениалния архитект, чиято лична история е не по-малко емоционална и впечатляваща от творбите, върху които е оставил знаменития си почерк.

Всъщност, най-точното определение за работата му можете да добиете, ако си представите на живо как би изглеждал филмовия свят на Уолт Дисни - една безкрайна приказка, в която главните герои сте самите вие, обкръжени от цяла феерия от пъстри цветове и жизнерадостни усещания.  

От всичките си 18 творби, Гауди е изградил 12 в Барселона - постижение, заради което и до ден-днешен той е най-сериозният повод за гордост на всеки жител на Каталуния и с право - легенда на цяла Испания. 

Началото

Антонио Гауди е роден в испанския град Реус, област Каталуния. Още като дете той изпитва непреодолимо привличане към тайните на заобикалящия го свят и макар болен от ревматизъм, не пропуска да строи "своите" замъци и дворци от пясък и камъчета по същия този начин, по който ги сътворява силата на природата. По-късно, Гауди логично започва да учи архитектура в Училището за изящни изкуства в Барселона.
 
 
Още след отбиване на военната си служба, талантът му е забелязан и той започва да работи като чертожник за видни местни архитекти, подготвящи новото поколение, което да възроди неповторимата идентичност на Каталуния. Новаторският стил на младия Антонио се откроява моментално - никой до такава степен не е отричал правите линии и се е прекланял пред кръглите форми, както го прави Гауди. Всеки един от детайлите му сякаш има своето собствено послание и би могъл да живее свой отделен живот, но всичко заедно представлява архитектурен стил, невиждан, в което и да е кътче на Земята досега. 
 

Творбите

"Саграда Фамилия"
 
Проектът, с който и до днес е най-известен Гауди, е внушителната катедрала "Саграда Фамилия" (Светото семейство), която по-късно се превръща в емблема на творчеството му и в символ на цяла Барселона.
 
 
Въпреки че работи над нея през последните години от живота си и така и не успява да я завърши, той е буквално обсебен от новото си творение, което до голяма степен реализира... продавайки собственото си имущество. Първоначално, над "Саграда Фамилия" работи архитект Франсиско дел Вийяр, който се отказва от нея едва година след старта на строежа.
 
Наследява го именно Гауди, решен да сътвори нещо невиждано не само в цяла Испания, но и в цял свят. Въпреки че има излъчването на типична католическа катедрала, сградата е осеяна с множество скулптури, коя от коя по-изящни и изпипани и в най-малкия детайл. Първоначалният план предвижда петкорабна базилика, обградена от цели 18 кули, по 107 метра височина всяка (днес има само 4 реализирани). За съжаление, гениалният архитект така и не доживява да довърши "проекта на живота си", който е продължен след неговата смърт и продължава да се строи и до ден-днешен.
 
 
По време на гражданската война през 1926 г. работата е прекъсната и възстановена едва през 1952 година, когато са открити отделни скици от изгорелите по време на войната. Според мнозина обаче, катедралата въобще и не трябва да бъде довършвана, тъй като в настоящия си вид тя е едно от най-внушителните творения в света и излъчва неповторимото величествено усещане, претворено от таланта на Гауди.
 
Паркът "Гюел"
 
И ако е много трудно да сравниш "Саграда Фамилия" с друга подобна творба, то какво да кажем за парка "Гюел", който изглежда като филмов декор от площадка на Дисни?!
 
 
Редица криволичещи пътеки, около които се вият цветни лехи от различни видове растения и дървета, тунели, създаващи усещането за безкраен лабиринт, куп скулптури на животни, сред които не можем да не отличим фонтанът дракон, неповторими каменни структури и фон от разноцветна мозаична облицовка.
 
Не можем да пропуснем и двете уникални къщурки на входа, при чийто вид неизменно се сещаме за приказката за Хензел и Гретел - те просто изглеждат като сътворени от захар или просто като фигурки от глазурата на торта.
 
 
Върхът на изкуството обаче е терасата за отдих, върху която са разположени редица каменни пейки във вид на морска змия - място, откъдето можеш да се насладиш на гледката към цяла Барселона.
 
Всъщност Гауди започва работа над парка през 1883 година, когато местният бизнесмен Еузебио Гуел (на който е кръстен паркът) решава, че Каталуния трябва да има своето неповторимо място за почивка в британски ландшафт стил и наема Гауди за сътворяването му.
 
 
"Гюел" е завършен през 1914 година и скоро става част от световното културно-историческо наследство на Юнеско. Любопитно е, че за да се отдаде изцяло на работата, Гауди живее в малка къща по средата на парка, която днес е музей и може да бъде посетена от всеки турист.

"Каса Батийо"

На не по-малко приказен свят можете да се насладите и в популярната "Каса Батийо". Чудноватата постройка, напомняща дъното на океана, всъщност е реконструирана с точно тази цел - собственикът й, текстилен индустриалец, пожелал от Гауди да я промени така, че сякаш морето живее вътре в нея.
 
 
Тераса - уста на кит, оградите напомнят на кости на изядени риби, кулата прилича на морски фар, а покривът е покрит с плочки, които моментално предизвикват асоциации с люспи на морско същество.
 
 
В обкръжаващия фон на предната фасада можем да отличим и цяла цветова гама от морски корали и водорасли, а реалното усещане е като за едно морско чудовище, което се издига пред теб в цялата си мощ и великолепие.
 
Къщата е финализирана в настоящия си вид в началото на 20 век и първоначално е приета с доста колебания от жителите на квартала. Днес обаче, тя е един от най-важните и атрактивни туристически обекти на Барселона.
 
 
 
"Каса Мила"
 
На едва десет минути пеша от Каса Батийо се намира и друг от шедьоврите на Гауди - "Каса Мила", която е последната завършена творба в кариерата му. Веднага след построяването й, той се отдава изцяло на реализирането на мечтата на живота си - "Саграда Фамилия".
 
 
Прочута още като "Каменоломната" заради вълнообразната й сива каменна фасада, тя впечатлява с изцяло новаторската си визия, така типична за Гауди и така нетипична за всяко друго име в света на архитектурата. Изцяло характерна за стила му, сградата няма нито една права стена или ъгъл, и е изцяло заоблена.
 
"Каса Мила" е построена в периода 1906-1910 година, но е завършена през 1912 г. по молба на богатото семейство Росарио Сегимон и Пере Мила.
 
 
И както и при "Каса Батийо", първоначалният присмех днес е заменен с безспорно уважение в цял свят, а тя е част от културно-историческото наследство на Юнеско.

Необикновен живот - необикновена смърт

Също както целият житейски път на Гауди е уникален по същността си, така и начинът, по който той приключва дните си, е доста необичаен. Великият архитект умира в пълна мизерия, след като на 6 юни 1926 година е... блъснат от трамвай при откриването на линията в Барселона.
 
По това време той е почти напълно разорен, след като е продал цялото си имущество и състояние, за да финансира лично построяването на "Саграда Фамилия".
 
 
Първоначално, никой не разпознава великия архитект, като ватманът дори решава, че става дума за поредния скитник. Тъй като няма средства да плати за лечението си, той е пратен в болница за бедни, в която грижите очаквано са далеч под допустимото.
 
На 10 юни, след дълги часове, прекарани в кома Гауди умира забравен от съгражданите си, за да се превърне по-късно в част от незабравимата история на Каталуния и Испания. Погребан е в неповторимия си шедьовър и любовта на живота си - катедралата "Саграда Фамилия".  Поклон!
 
Автор: Митко Попов

За да публикуваме вашите пътеписи, впечатления от пътувания и снимки в Avtora.com, пишете на info@avtora.com. Материали от лични блогове ще бъдат публикувани с препратки към тях.

Сподели.