Ансамбъл Пирин - Народен оркестър Милице

Pinterest LinkedIn +

Още от основаването си ансамбъл Пирин се налага с оригиналната си програма и силно сценично присъствие. Днес, повече от 50 години по-късно, Пирин продължава да бъде сред водещите състави. Неговите концерти в България и по света са събрали над 6 000 000 зрители. Програмите му са представяни по всички континенти в над 60 страни.

Многобройни са и наградите: "Златната плоча" на гр. Нешвил през 1982 г., награда Грами през 1990 г. за участие във втория албум "Мистерия на българските гласове" на Марсел Селие и др.

Безспорно, огромна заслуга за постиженията на състава имаше неговият дългогодишен главен художествен ръководител Кирил Стефанов – композитор, диригент, блестящ организатор. След него ръководството поеха млади и амбициозни музиканти, които успяха да запазят наследеното. Главният художествен ръководител Димитър Христов и диригентът на оркестъра Петьо Христов с много любов и висок професионализъм продължиха делото на техните предшественици.

Оркестърът на прославения ансамбъл е равностоен партньор на хора и танцовия състав. Неговото участие в програмите е изключително важно не само в ансамбловите постановки, но и със самостоятелните си изяви. Затова и репертоарът му е богат и разнообразен. Наред с характерните мелодии и хора от Пиринския край, често на сцена звучи музика от Тракия, Шопско, Северозападна България и други региони, изсвирени от талантливите музиканти с много вдъхновение и майсторство. В програмата са емблематичните пиеси на Александър Кокарешков за тамбура, "Милице" на Петьо Кръстев, "Гайда коло" на Димитър Христов, "Влашки приумици" на Генчо Генчев, "Бучимиш" на Стоян Стоянов, "Жетва" и "Танц" от Марин Големинов, "Разложки мелодии" от Петьо Кръстев и още хора и мелодии от изтъкнати майстори в тази област.

Траклист:

1. Етнобалкански мелодии – муз. Петьо Кръстев
2. Мелодии за тамбура - муз. Александър Кокарешков, солист – Илия Ганев
3. Милице - муз. Петьо Кръстев, солист – Илия Ганев
4. Гайда коло - муз. Димитър Христов, солист – Иван Илиев
5. Влашки приумици - муз. Генчо Генчев, солист - Герасим Ковачев
6. Жетва и Танц - муз. Марин Големинов
7. Младежка сюита - муз. Милчо Василев
8.Бучимиш - муз. Стоян Стоянов 9. Мелодии за оркестър - муз. Александър Кокарешков
10. Разложки мелодии - муз. Петьо Кръстев
11. Пиеса за солисти и оркестър - муз. Петьо Кръстев, солисти: Иван Илиев, Мирослав Юговски и Герасим Ковачев

Разпространява Гега Ню

Сподели.