Ангел Заберски-син издава нов албум със Стоян Янкулов и Борис Таслев

Pinterest LinkedIn +

На 10 април в радио "Пловдив" ще се състои премиерата на новия дългосвирещ студиен проект на Ангел Заберски-син, озаглавен Reflections (Отражения). Всички пиеси, включени в албума, са написани от Ангел Заберски с изключение на един-единствен джаз стандарт, аранжиран отново от него.

Reflections е проект на триото на Заберски, в което пианистът си партнира с Борис Таслев (контрабас) и Стоян Янкулов (ударни). "С тях двамата е удоволствие да се работи. Те откликват адекватно на идеите ми, допълваме се прекрасно и в музикален план нещата се получават много бързо", обяснява двигателят на формацията. За звученето на албума той допълва:

"Това не е точно джаз, а приложна музика. В нея има елементи от джаза, от филмовата, дори от класическата музика. Две от пиесите са с лека фолклорна насоченост,  нямат общо с автентичния български фолклор, но напомнят звученето му".

Вече повече от 15 години Ангел Заберски-син е сред най-активните джазови музиканти в страната. Той е пианист, музикален аранжор и композитор на джазова и класическа музика. През 1996 г. завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в класа по композиция на Димитър Тъпков. От 1996 до 2000 г. работи като аранжор за Биг бенда на Българското национално радио.

През 1998 г. основава собствено джаз трио, а през 2000 г. — джаз октет, в който се изявява като диригент и композитор. През същата година започва да преподава импровизация в Нов български университет. Концертира като пианист в Германия, Гърция, Испания, САЩ, Франция, Швеция.

През 2002 година е удостоен с наградата "Кристална лира" в категория "Джаз". Музикален директор е на ТВ шоуто "Великолепната шесторка".

Сподели.