Android 4.2 – все още Jelly Bean, но с немалко подобрения

Pinterest LinkedIn +

Колкото и обективно да се опитва да погледне човек на трите ключови анонс събития (всъщност две и половина, тъй като това на Google не се състоя по независещи от тях причини), истински интересните и приятни изненади, като че ли дойдоха най-вече от компанията с очилата.

Комплектът неустоими нови оферти на фамилията Nexus - в лицето на Nexus 4 (смартфон) и Nexus 10 (таблет), идеално се допълва от новата версия на Android - основното свързващо звено на всички продукти с марката Google.

Поредният й номер е 4.2, а името си остава Jelly Bean - вероятно идващо да подчертае, че това е подобрение, а не изцяло нова ревизия на платформата.

Това изобщо не означава, че новости липсват, напротив, те са много и все интересни.

Започваме поред.

Photo Sphere
Това е нова функция на познатото приложение за управление на камерата, вдъхновена до голяма степен от услугата Street View.

Като цяло то ви дава възможност да заснемате пълноформатни (360-градусови), панорамни серии от снимки, които след това да се визуализират заедно, придавайки обем и триизмерност на уловените от вас място или обект.

Комплектът фотографии се запазва в JPEG формат и след това може да се разглежда на всяко РС, да се изпраща по email или да се качва в Google+ (или друга социална мрежа). Може дори да свържете Photo Sphere панорамата, която сте заснели, към локация в Google Maps и да я направите видима за всички.

Google Now
Редица подобрения и на този фронт. Прибавянето на множество нови и по-подробни карти, изобилстващи от информация за намиращи се в близост хотели, ресторанти, забележителности, прожекции на филми в околните киносалони и дори подходящи места за снимки, превръща Google Now в незаменим виртуален туристически гид, който винаги ще ви е под ръка.

Поддръжка на множество потребителски профили
Android 4.2 вече позволява създаването на повече от един потребителски профил, които да се използват върху едно и също устройство. Точно както всяко съвременно РС дава възможност на него да се логват различни потребители, всеки от които може да персонализира работната си среда, както на него му харесва, но без да нарушава личното пространство на останалите.

Писане с жестове
Много интересна функция, която е голяма крачка напред в подобряване работата с виртуални (on screen) клавиатури. На практика тя ви позволява да задържите пръста си върху дисплея и движейки го по изображението на клавиатурата, да изписвате думи значително по-бързо, отколкото ако почуквате по клавишите.

В комбинация с по-точната опция за прогнозиране на думи и по-акуратните вградени речници, обещава много по-пълноценни опции за работа с виртуалната клавиатура на всяко устройство, работещо под управлението на Android 4.2.

Други добавки
Сред по-дребните (но не и незначителни) подобрения на новата версия се нареждат и поддръжка на безжични дисплеи и опция за Wi-Fi поточно предаване на мултимедийно съдържание към всеки съвместим монитор или HD телевизор.

Интересна е и функцията "Daydream", която по същество представлява тип скрийнсейвър с гъвкави възможности за персонализация - когато не използвате Android устройството си, то може да изобразява на екрана серия от снимки - част от предварително посочен албум, или да показва най-пресните новини от определен източник.

Android 4.2 - кога?
Логично официалната стартова дата за новата версия ще съвпада с пазарния дебют на новите Nexus устройства, т.е. тя ще е налична след 13 ноември. Собствениците на актуални дивайси като Nexus 7 очевидно също имат причина да я очакват с интерес, а тези, които винаги искат повече..., е, те ще трябва да потърпят до появата на следващия Android 5.0, известен засега с кодовото си наименование Key Lime Pie.


Сподели.