Американските режисьори признаха Clint Eastwood за най-добър в занаята им

Pinterest LinkedIn +

Mесец преди раздаването на "Оскарите", колегите на Клинт Истууд (Clint Eastwood), го признаха за най-добър режисьор на САЩ.

Националната гилдия на американските режисьори (Directors Guild of America) присъди тази награда на Истууд за филма му "Момиче за милион долара" (“Million Dollar Baby”), съобщава Reuters.

74-годишният Истууд, който заяви че е невероятно поласкан и удивен, получи наградата си от режисьора Стивън Спилбърг (Steven Spielberg).

На церемонията в Лос Анжелис, бурни аплодисменти е получил и Мартин Скорсезе (Martin Scorsese), който, както и Истууд, претендира за "Оскар" в категорията за "най-добър режисьор". Първоначалните прогнози са били, че именно създателят на "Авиаторът" (The Aviator) ще бъде избран от колегите си за победител, но след крайното гласуване, наградата е присъдена на Истууд.

Актьор, продуцент и режисьор, Клинт Истууд е култова фигура в американското кино. Започнал да се снима още от началото на 60-те, той е сред най-уважаваните от колегите си личности в Холивуд. През 1992 г., за своя уестърн “Непростимо” ("Unforgiven"), Истууд получи две награди "Оскар" – за "най-добър филм" и "най-добър режисьор".

Миналата година, актьорите от филма на Истууд "Реката на тайните" (“Mystic River”, 2003) Шон Пен (Sean Penn) и Тим Робинс(Tim Robbins), получиха от Американската филмова академия статуетки съответно за "най-добра мъжка роля" и "най-добра поддържаща мъжка роля". Самият филм също беше номиниран за "Оскар", но загуби от заключителната част на трилогията "Властелинът на пръстените".

Ако тази година драмата "Момиче за милион долара" получи “Оскар” за “най-добър режисьор”, основният конкурент на Истууд в номинациите - Мартин Скорезе, ще се размине с наградата за шести път. Досега, той пет пъти е бил номиниран за “най-добър режисьор”, но така и не е получавал тази награда.

Изпълнителката на главната роля в "Момиче за милион долара", Хилари Суонк(Hilary Swank), се бори за "Оскар" за “най-добра женска роля”. Тя вече спечели "Златен глобус" за ролята си на жена боксьор в драмата, която получи "Златен глобус" и за режисура.
Сподели.