Американският боксофис отседна в Hotel Transylvaniа, рекордни приходи за анимацията на Sony

Pinterest LinkedIn +

Анимацията на Sony Picture Animation оглави северноамериканската боксофис класация за последния уикенд. С приходи от 43 милиона долара от продадени билети за периода 28-30 септември, Hotel Transylvania регистрира най-доходоносния дебютен уикенд в историята за филм, издаден през септември, най-доброто представяне за продукция на Sony Picture Animation и най-силния старт от премиерата на The Dark Knight Rises насам.

Hotel Transylvania е режисьорски дебют за автора на култовите анимационни поредици Samurai Jack и Dexter's Laboratory, и концептуалните сторибордове, и финалната екшън сцена на Iron Man 2, Генди Тартаковски.

Главни герои в лентата, която ще дебютира в българския киноафиш на 19 октомври, са Граф Дракула, 118-годишната му дъщеря с вид и поведение на тийнейджърка – Мейвис, и един най-обикновен смъртен, озовал се в петзвездния хотел на легендарния вампир. В оригинал филмът е озвучен с гласовете на Адам Сандлър, Селена Гомес, Кевин Джеймс и др., а на български език – с тези на Георги Спасов като Дракула, Илиян Марков като Джонатан, Елен Колева като Мейвис, Николай Урумов като Франкенщайн, Здравко Димитров, Албена Михова, Момчил Степанов. Българските версии на песните във филма изпълняват Рафи, Ангел и Моисей и Поли Генова.

Освен в САЩ и Канада, Hotel Transylvania вече се прожектира в още 13 държави. Приходите му от тези пазари за изминалия уикенд възлизат на $8.1 млн., а общата сума в глобален мащаб – на $51.1 млн., което предполага, че до края на седмица бюджетът му от $85 млн. ще бъде избит.

Между критиката и публиката последната е тази, която има по-положително мнение за продукцията – потребителският й рейтинг в IMDB е 7.1/10, докато този нa MetaCritic – едва 48/100. В това отношение филмът, който дебютира под No.2 в актуалната боксофис класация, има огромно предимство.

Това е Looper, отново на Sony, и по-точно на дистрибуторския лейбъл на компанията TriStar. Научнофантастичният екшън трилър с участието на Джоузеф Гордън-Левит, Брус Уилис и Емили Блънт стартира с два пъти по-слаби приходи от Hotel Transylvania ($21.1 млн.), но 36 процента по-висок критически рейтинг и 8.3/10 IMDB User Rating, при това базиран на близо 8 пъти повече гласове (17 122).

Копродуциран от Китай, филмът стартира много силно и в азиатската държава, където генерира между $23 и $25 млн. Профилът на американската аудитория на Looper е 3:2 мъже спрямо жени, 70/100 хора на възраст над 25 години.

Още две нови заглавия са намерили място в актуалната боксофис класацията, като по-успешното от двете дебютира с ограничено разпространение. Това е музикалната комедия на Universal – Pitch Perfect, която инкасира $5.2 млн. от прожекции в едва 335 кинотеатъра – най-високия коефициент за изминалия уикенд. Съставена предимно от представителки на нежния пол, публиката на Pitch Perfect генерира втория най-висок CinemaScore – "А".

С близо два пъти по-слаб боксофис от този на Pitch Perfect, въпреки звездния си актьорски състав, оглавяван от Виола Дейвис, Маги Джиленхол и Холи Хънтър, на десето място дебютира драмата Won't Back Down, чийто дистрибутор е 20th Century Fox. Сюжетът на лентата, режисирана от Даниел Барнз, е далеч по-малко комерсиален – в центъра му са две борбени жени, решени на всичко, за да осигурят добро образование на децата си.

Останалите заглавия, поставени в Топ 10 на класацията, са издадените едновременно преди две седмици End of Watch, Trouble with the Curve и House at the End of the Street, които допълват челната петица, и Finding Nemo, Resident Evil: Retribution и The Master, които също излязоха по едно и също време (преди три седмици).

Сподели.