Американската публика заклейми Killing Them Softly на Брад Пит, Twilight отново пред Skyfall

Pinterest LinkedIn +

Тийнейджърската фентъзи драма The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 оглави американската боксофис класация за трети път, след като и през изминалия уикенд сумата от продадени билети за прожекциите на Skyfall в САЩ и Канада се оказа недостатъчна, за да върне 23-тия филм за Джеймс Бонд на първото място.

Този път пасивът на Skyfall е още по-малък – под половин милион долара - и респективно общият размер на приходите на двете ленти от излизането им до момента остава много близък - $255 млн. за Breaking Dawn и $246 млн. за новия Бонд (с уточнението, че последният излезе седмица преди финала на The Twilight Saga).

С аналогични печалби от изминалия уикенд са също анимацията Rise of the Guardians, която направи изненадващо посредствен дебют за продукция на Dreamworks Animation (студиото зад хитове като Shrek и Kung Fu Panda), както и спряганият в контекста на предстоящите големи филмови награди Lincoln на Стивън Спилбърг.

И двете заглавия добавиха приблизително $13.5 млн. към активите си, с което общият размер на приходите на първия достигна $48.9 млн. – задълбочаващо се слабо представяне на приказния mash-up, чиято история се върти около герои като Дядо Коледа, Великденския заек и Феята на зъбчетата.

Боксофисът на Lincoln, който не само вече изби вложения за реализацията му бюджет, но има един от най-високите критически рейтинги от началото на годината – 86/100 MetaScore, достигна $83.7 млн. за четирите седмици от появата му до момента.

Както и предишния уикенд, кино адаптацията на Анг Ли на бестселъра Life of Pi има минимално изоставане спрямо Rise of the Guardians и заема петата позиция с уикенд боксофис от $12 млн. и общо $48.4 млн. за двете седмици на филма на голям екран (вкл. IMAX).

Лентата, заемаща шесто място в актуалното издание на класацията, е премиерна. Нискобюджетният гангстерски трилър с Брад Пит Killing Them Softly инкасира $7 млн. от продадени билети – наравно с приходите на анимацията Wreck-It Ralph, чийто общ размер от премиерата й до момента гони $160 млн.

Дистрибутиран от The Weinstein Company, новият филм на Пит получи печално ниска оценка от страна на публиката в залите, която явно е очаквала нещо съвсем различно от историята за наемник, изпълняващ поръчка на мафията да ликвидира група обирджии.

Според основателя на фирмата за пазарни анализи CinemaScore, занимаваща се с проучвания на зрителски мнения в американските киносалони и с изготвяне на разнообразна статистика, "ако един филм получи рейтинг F, то значи изобщо не е трябвало да бъде издаван".

Такъв е случаят с ленти като Solaris, The Box, Wolf Creek, The Devil Inside, към които вече се числи и Killing Them Softly – едва осмият филм с F CinemaScore в историята. Доста по-различно обаче е мнението на критиката, за което свидетелства нейният Metascore: 64/100, а и това на киноманите, дали своята оценка за филма в IMDB - 7.1/10 от 10 008 вота.  

Нито един от тези показатели, разглеждан самостоятелно, не дава обективна представа за оценката и шансовете за комерсиален успех на даден филм.

Така например хорърът The Collection, който стартира от 10-та позиция с $3.4 млн., има IMDB User Score 7.2/10, но е заклеймен от критиката и очевидно не е особено атрактивен за зрителите, освен може би за най-големите фенове на издадения през 2009 г. The Collector. Всъщност двете ленти регистрират сходен дебют, само че бюджетът на The Collection е малко по-висок - $10 млн.

Между Wreck-it Ralph и The Collection на осма и девета позиция са поставени екшъните Red Dawn и Flight, чието оставане в топ 10 на класацията и след предстоящия уикенд е малко вероятно.

Сподели.