Американската гилдия на режисьорите обяви номинациите си

Pinterest LinkedIn +

Американските кинематографисти Уди Алън (Woody Allen), Дейвид Финчър (David Fincher), Мартин Скорсезе (Martin Scorsese), Александър Пейн и френският филммейкър Michel Hazanavicius, ще излъчат тазгодишния носител на наградата на Американската гилдия на кино режисьорите за най-добра режисура, който ще получи статута на фаворит за спечелването на Оскар в същата категория.

От учредяването на наградата през 1948 г. до момента има само шест случая, в които избраникът на Гилдията на режисьорите (Directors Guild of America) не е печелил режисьорската статуетка на Филмовата академия.

За Финчър настоящата номинация за работата му по холивудската адаптация на бестселъра на Стиг Ларшон "Мъжете, които мразеха жените", The Girl With the Dragon Tattoo",  е трета в кариера му. Пейн също има една предишна номинация, а настоящата е за драмата The Descendants с участието на Джордж Клуни, номиниран за изпълнението си за Златен глобус.

Уди Алън и Мартин Скорсезе, които притежават почти всички възможни награди на американската кино индустрия, са номинирани за лентите Midnight in Paris и Hugo, съответно, а 44-годишният Hazanavicius – за чернобялата комедия, посветена на Холивуд, The Artist, номинирана за шест награди Златен глобус 2012.

Церемонията на DGA ще се проведе на 28 януари в Холивуд – три дни след обявяването на номинациите за 84-тите награди Оскар. Водещ на шоуто ще бъде Келси Грамар, чието име се свързва най-вече с превъплъщението му в психиатъра Фрейзър в "Бар Наздраве" и едноименния spin-off. 

Сподели.