Александра не прие розата на Виктор и напусна "Ергенът", а СЕМ се готви да санкционира bTV заради шоуто

Pinterest LinkedIn +

"Мъжът на мечтите ми е идеален – знам, че не можем да изискваме идеалност от хората, но аз не съм спряла да вярвам и не съм се отказала. От последните ситуации в нашето прекрасно изживяване осъзнах, че не съм сигурна в чувствата на Виктор, защото когато трябваше да застане до мен, той награди агресията с цвете. И съм толкова сигурна в решението си, както съм сигурна, че моят път тук приключи". С тези думи безспорната фаворитка за сърцето на ергена отказа поредната му роза и напусна шоуто по собствено желание. Конкурентките й Виктория и Дениз не можаха да скрият изненадата си от нейното решение.

"Надявам се Виктор да ме е разбрал правилно и да осъзнае защо взимам това решение. За съжаление, това не е моят човек, но съм сигурна, че това ще му помогне в някоя бъдеща връзка да направи някоя жена щастлива. Не съжалявам за абсолютно нищо, защото моето сърце никога не ме лъже", каза Александра, връщайки розата на Виктор.

Междувременно стана ясно, че 
Съветът за електронни медии (СЕМ) възнамерява да санкционира bTV заради реалити предаването "Ергенът". Това е новината от вчерашното заседание на регулатора, в което за първи път участваха и новите членове Габриела Наплатанова, Пролет Велкова и Симона Велева. В Съвета са получени 44 писма с оплаквания от зрители, които намират предаването за "грозно" и "пошло", оприличават го на "харем" и твърдят, че "това не е моралът на българската девойка", "не трябва да бъде допускано до екран", "изпълнено е с обиди", "участничките консумират алкохол". Мониторингът на СЕМ е установил и формални нарушения, свързани с продуктово позициониране (в първия епизод, на 19 февруари, участничките пристигали с лимузина Мерцедес; споменавала се е и марка спиртна напитка, която освен това е била консумирана, което е нарушение на закона за здравето).

Наплатанова се е опитала да защити медията, в която до преди няколко дни работеше, като е призовала колегите си да не забравят, че телевизията има функция да забавлява, а в конкуренти телевизии е имало и по-тежки случаи. Другият нов член на регулатора, Пролет Велкова, е заявила, че е съгласна с почти всички оценки по отношение на формата и също го намира за "пошъл, сексистки, мачистки". 

Председателката на СЕМ Соня Момчилова пък е заявила, че предвид малкия брой сигнали не смятала да взима отношение към риалитито, но това се е променило след последния епизод и мнението й вече е, "че е демагогия и абдикация от нашата функция, като родители, да не реагираме". Тя е заявила, че ще иска максималната санкция по член 17а от Закона за радиото и телевизията, който гласи: "Доставчиците на медийни услуги са длъжни да не създават и предоставят за разпространение предавания, които могат да увредят физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата".

"Телевизията създава модели" - е заявила още Момчилова, според която "Ергенът" е лош модел за кариерен път на развитие на незавършени личност и "демонстрира  естетически напудрено епикурейство и хедонизъм". Според нея предаването "се утвърждава като норма за поведение" и "нанася поражения на детската психика", а според детски психолог, с когото Момчилова е разговаряла по темата, деца си играят на “Ергенът” в училище. Освен това тя е нарекла предаването “интелектуален холокост” и се е възмутила, че на Разпети петък е излъчен епизод с плажни игри и любовни ласки.

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.