Алберто Контадор и съотборниците му от Tinkoff-Saxo покоряват Килиманджаро (Филмът)

Pinterest LinkedIn +

Само две седмици след приключването на сезон 2014 целият отбор на Tinkoff-Saxo - 72-ма колоездачи, предвождани от испанската легенда Алберто Контадор (капитан на отбора и един от едва шестимата колоездачи в историята, спечелили шампионската титла и в трите най-големи колоездачни обиколки), се устреми към върха на най-високата планина в Африка. Състезатели на Tinkoff-Saxo прекараха цяла седмица, катерейки Килиманджаро в Танзания, чиято връхна точка Ухуру се извисява на 5892 метра над морското равнище, и не друг, а самият Контадор достигна пръв крайната цел.

Само две седмици след приключването на сезон 2014 целият отбор на Tinkoff-Saxo - 72-ма колоездачи, предвождани от испанската легенда Алберто Контадор (капитан на отбора и един от едва шестимата колоездачи в историята, спечелили шампионската титла и в трите най-големи колоездачни обиколки), се устреми към върха на най-високата планина в Африка.

Състезателите на Tinkoff-Saxo, чийто собственик е руският милиардер Олег Тинков, прекараха цяла седмица, катерейки Килиманджаро в Танзания, чиято връхна точка Ухуру се извисява на 5892 метра над морското равнище.

Въпреки че наскоро претърпя операция на коляното, 32-годишният Контадор първи покори Ухуру, последван от още 50 от съотборниците си. Спазвайки ангажимента си, след успешното завършване на мисията от страна на над 70% от отбора, спонсорите и техническите партньори на начинанието удвоиха даренията си за фондовете на местните неправителствени организации. Предварително се знаеше, че при повече от 90% успеваемост даренията ще бъдат утроени.

Едно от големите предизвикателства пред спортистите, свикнали на огромното физическо натоварване на дълги дистанции и състезателно катерене, бяха крайно неблагоприятните атмосферни условия. Според местните експерти състезателите от Tinkoff-Saxo са случили на най-лошото време от десет години насам - проливни дъждове в първите три дни и ураганни ветрове в последния ден.

Контадор също споделя колко трудно е било на моменти за него и съотборниците му, отчитайки положителния ефект върху целия отбор за изграждането на стабилни връзки между нови и стари състезатели, което бе и основната цел на начинанието.


Сподели.