Актьори срещу "Дисни" заради режисьора на "Пазители на галактиката"

Pinterest LinkedIn +

Брадли Купър, Крис Прат, Зоуи Салдана и други звезди от "Пазители на галактиката" (Guardians of the Galaxy) разпространиха преди броени часове отворено писмо, с което настояват режисьорът на двата първи филма от поредицата Джеймс Гън да се присъедини към екипа и на предстоящия трети филм на "Марвъл".

Гън, който режисира първите два филма на "Марвъл", не беше поканен да седне отново на режисьорския стол, след като на бял свят излязоха две негови стари съобщения в Twitter на тема педофилия и изнасилване. Те гласят: "Обичам малки момчета да ме докосват по глупавото ми място" и "Изнасилването е най-хубаво, когато свършиш, докато те изнасилват, и усещането е същото като когато не те изнасилват". 

Въпреки че Гън никога не е бил сочен официално като режисьор на третия филм, който трябва да излезе през 2020 г., от "Дисни" реагираха бързо, когато тутовете му, написани между 2008 и 2011 г., бяха разпространени.

"Обидното поведение и изявленията на Джеймс, открити в Twitter, са неоправдани и несъвместими с разбиранията, които споделяме в нашето студио, така че сме прекратили бизнес отношенията си с него", каза в специално изявления по случая председателят на студиото "Уолт Дисни" Алън Хорн.

В понеделник звезди от франчайза решиха да защитят Гън, като публикуваха в Instagram отворено писмо, подписано от Прат, Купър, Салдана, Вин Дизел, Карън Гилън, Шон Гън, Дейв Батиста, Майкъл Рукър и Пом Клементиев. "Напълно подкрепяме Джеймс Гън", казват те.

"Всички бяхме шокирани от внезапното му уволнение миналата седмица и нарочно изчакахме десет дни, преди да реагираме, за да можем да помислим, да се помолим, да се ослушаме и да обсъдим ситуацията. През това време бяхме окуражавани подкрепата от феновете и на медиите, които искат да видят Джеймс отново на режисьорския стол на третата част, но също така бяхме и обезкуражени от онези, които толкова лесно бяха подведени да повярват на извънредно необичайната конспиративна теория, която беше създадена около него".

"В съда на общественото мнение няма справедлив процес", добавиха те. "Като се има предвид нарастващото политическо разделение в тази страна, няма съмнение, че тепърва ще има и други подобни случаи...".

Заслугата за дискредитирането на Гън е на човек на име Майк Цернович (Mike Cernovich), който разпространи туитовете и предизвика смут в средите на развлекателната индустрия. Не закъсняха и контраатаките, главно от страна на звездите на "Пазители на галактиката": Дейв Батиста побърза да обяви режисьора за "един от най-любящите, грижовни и природно добри хора, които съм срещал".

Самият Гън, под чиято режисура първите два филма от поредицата донесоха на компанията приходи в размер на 773 милиона долара и 863 милиона долара съответно, определи злополучните си съобщения в Twitter "напълно неуспешен и жалък опит да бъда провокативен".

Часове след разпространението на отвореното писмо, с което актьорите настояват "Дисни" и "Марвъл" отново да наемат Гън като директор на третата част от "Пазители на галактиката", то беше подписано от 350 хиляди души.

Сподели.