Aftershock - ужасяваща разходка в Чили с Илай Рот

Pinterest LinkedIn +

Aftershock (Афтършок) е филм на чилийския режисьор и сценарист Никълъс Лопес (Nicolás López), продуциран от Илай Рот (Eli Roth), на когото е поверена и главната роля. Коктейлът от забавления и партита, които двамата забъркват, се превръща от мечтана ваканция в истински кошмар.

Със сигурност когато чуят Aftershock, повечето от вас се сещат за питието, станало неизменна част от всички главозамайващи коктейли и всяко щуро парти през последните години. Още повече в комбинация с нощния живот на чилийската столица.

Коктейли и партита съвсем не липсват, но въпреки това лентата на Никълъс Лопес (Nicolás López) се доближава много повече до филми като Final Destination (Последен изход), отколкото до купонджийските комедии, макар че започва именно като такава.

За разлика от повечето хоръри обаче Aftershock не залага на нереалистични съвпадения или свръхестествени сили. Очевидно създателите му са наясно, че природните бедствия могат да бъдат много по-ужасяващи.

В някои моменти лентата е дори прекалено реалистична. Преди да се стигне до тях сигурно ще ви се прииска да се разходите из Чили. След края на филма вероятността да изберете именно тази туристическа дестинация може драстично да намалее.

Всичко започва с поредица от шеметни партита, в които чилийците Пойо (Никълъс Мартинес) и Ариел (Ариел Леви) са въвлекли своя гостуващ приятел, наричан от всички Гринго (Илай Рот). Освен забавления, алкохол и нощен живот Сантяго има и други забележителности, с които да привлече туристите и те никак не са малко. Гринго и приятелите му се запознават с три красиви дами, които също се наслаждават на почивката си в чилийската столица. Или поне две от тях.

Това, което никой не очаква, е силно земетресение. Още по-малко очакват да ги завари в нощен клуб под земята, измъкването от който никак няма да е лесно и ще им коства не само усилия, но и крайници.

Земетресението обаче е само началото. Следват няколко вторични труса (на английски аftershock означава именно това) и опасност от цунами. Последиците от земетресението също не са за подценяване. Стените на затвора рухват и улиците се изпълват със зловещи бегълци, които нямат никакво намерение да помагат на пострадалите от бедствието.

Гринго и приятелите му ще направят всичко възможно, за да се измъкнат от рушащите се развалини и да избягат от преследващите ги престъпници. Това обаче съвсем няма да е лесно, защото трусовете продължават, хората са озверели от ужас и не всеки е това, което изглежда или казва, че е, а цунамито приближава.

Освен Рот, когото повечето от вас вероятно са гледали в Inglourious Basterds на Тарантино и Rock of Ages, към актьорския състав на лентата се присъединяват и Ариел Леви (Ariel Levy), който работи заедно с режисьора Никълъс Лопес и в предишните му проекти Promedio rojo и Que pena tu vida, Наташа Яровенко (Room in Rome) и Андреа Ошварт (Andrea Osvárt), която може би сте гледали и в Maternity Blues.

Преди да стане наистина зловещо, докато единственото "страшно" за посетителите на нощния клуб, в който започва всичко, все още е броят на изпитите коктейли, се мярка и Disney звездата Селена Гомес (Selena Gomez), която наскоро гледахме в Spring Breakers.

Ако не сте фенове на хорър жанра, Aftershock вероятно няма да ви допадне, но ако нямате нищо против природните катаклизми и големите дози съспенс в комбинация с щур нощен живот, си заслужава да го видите.

Сподели.