After Earth - Смит и Смит в борба за оцеляване

Pinterest LinkedIn +

After Earth (Земята: Ново начало) е новата лента на М. Найт Шаямалан (M. Night Shyamalan). Главните роли са поверени на Уил Смит (Will Smith) и Джейдън Смит (Jaden Smith), които ще трябва да оцелеят, побеждавайки собствените си страхове.

After Earth не е типичен футуристичен екшън. На персонажите не им се налага да спасяват света или човечеството. Трябва да спасят единствено себе си, което съвсем няма да е лесно. Не е и като повечето филми, в които основната цел на персонажите е да останат живи, а успехът им в по-голяма или по-малка степен се дължи на късмет.

Лентата на М. Найт Шаямалан (M. Night Shyamalan) е едновременно много камерна и много зрелищна, а оцеляването е най-вече въпрос на избор.

М. Найт Шаямалан е добре познат на киноманите с работата си като режисьор и сценарист. С две номинации за "Оскар" той стои зад създаването на хитови ленти като The Sixth Sense (Шесто чувство) и Unbreakable (Неуязвимият) с Брус Уилис (Bruce Willis), Signs (Следите) с Мел Гибсън (Mel Gibson), The Village (Селото) и The Happening (Явлението) с Марк Уолбърг (Mark Wahlberg).

Достатъчно е да сте гледали няколко от изброените заглавия, за да сте забелязали слабостта на режисьора към sci-fi жанра. Така че няма нищо изненадващо, че отново се спира на него.


Както в повечето си филми, и този път той е съсценарист на лентата. Заедно с него над сценария на After Earth работи и Гари Уита (Gary Whitta), когото може би свързвате с друга постапокалиптична приказка - The Book of Eli. Идеята, на която стъпва After Earth, е на Уил Смит (Will Smith), който е и продуцент на филма и, напълно логично, играе главната роля.

Смит, който също е номиниран два пъти за "Оскар" за ролите си в Ali (Али) на Майкъл Ман (Michael Mann) и The Pursuit of Happyness (Преследване на щастието), може да се похвали и с немалко други изключително успешни заглавия във филмографията си като Men in Black (Мъже в черно), Wild Wild West (Този див, див запад), I Am Legend (Аз съм легенда) и Seven Pounds (Седем души).

Актьорът не за пръв път си партнира със сина си Джейдън Смит (Jaden Smith), който играе в The Pursuit of Happyness. Джейдън обаче има и самостоятелни изяви като ролите му в The Day the Earth Stood Still (Денят, в който Земята спря) и The Karate Kid.

В основата на сюжета на After Earth е заложена една почти архетипна ситуация - отчуждени баща и син, които ще трябва не просто да намерят начин за общуване и да заздравят връзката помежду си, но и да успеят да се приемат един друг такива, каквито са.

Действието се развива в далечното бъдеще, когато човечеството е напуснало Земята, а тя се е превърнала в дива, опасна и негодна за живот планета.

Генерал Сайфър Рейдж (Уил Смит) е известен с хладнокръвието си, той пръв успява да овладее страха си, като по този начин става "невидим" за чудовища, наречени урси, обитаващи планетата, на която човечеството се е преселило. Съществата са на практика слепи, но безпогрешно надушват страха. Неговият син Китай полага огромни усилия, за да му докаже, че го подценява незаслужено.

Именно затова Сайфър решава да го вземе със себе си при едно от пътуванията си. Когато корабът им попада в астероидна буря, те са принудени да кацнат принудително на Земята. Сайфър е тежко ранен, а останалата част от екипажа загива. Единственият начин да оцелеят е като сигнализират за помощ. Китай трябва сам да успее да стигне до другата част от останките на кораба, разполовен при падането, за да изпрати спасителния сигнал и да спаси живота и на двамата.

Задача, която ще се окаже сериозно предизвикателство за Китай. Не само защото всичко - от животните до климатичните условия на планетата - се опитва да го убие. Освен това урсата превозвана на кораба, също е оцеляла и Китай ще трябва да се пребори със страховете си, за да успее.

Към актьорския състав на After Earth се присъединяват и номинираната за "Оскар" Софи Оконедо (Sophie Okonedo), която повечето от вас вероятно са гледали в Hotel Rwanda и Criminal Justice, и дъщерята на Лени Кравиц (Lenny Kravitz) - Зои Кравиц (Zoë Kravitz), позната с ролите си в X-Men: First Class и хитовия сериал Californication.

After Earth няма да ви изненада с неочаквани обрати, но въпреки предвидимостта си и смесените отзиви на критиката лентата е с интересна и впечатляваща визия.

Сподели.