ACER Aspire One - свързващото звено

Pinterest LinkedIn +

Acer настояват, че Aspire One не е просто лаптоп, а интернет устройство, свързващо звено между смартфоните и "истинските" лаптопи.

One е около 25mm по-широк от досегашния лидер сред малките лаптопи Asus EeePC 901, но за сметка на това е по-тънък. С теглото си от 995 грама е и по-лек. Причината за това се крие в олекотената 2200mAh литиево-йонна батерия.

Залагайки на по-широко шаси на лаптопа, Acer подсигуряват клавиатура само с 5% по-малка от тази на стандартните преносими РС-та. По този начин набирането на текст става бързо и не изисква време за привикване. Разбира се, повечето големи бутони (space, backspace, enter и т.н.) са по-малки от тези, с които сте свикнали. Мауспада обаче е изключително малък.

Лаптопът има три USB порта - два отдясно и един отляво. Освен това разполага и с D-Sub video output, Ethernet и in/out портове. Те са подкрепени от два SD кард рийдъра от всяка страна, разпознаващи флаш памети във формат MMC, xD и Memory Stick Pro.

Опциите за операционна система на One са Linux и Windows XP. Най-евтиният модел от серията е с Linux и 1.6GHz Intel Atom N270 процесор и 512MB RAM. Паметта му е 8 гигабайтова NAND флаш карта, но може да бъде разширена по желание.

Дисплеят на лаптопа е 8.9-инчов, поддържащ резолюция от 1,024x600 пиксела. Над него е разположена превръщащата се в стандарт за всички лаптопи 1.3 мегапикселова уеб камера.

За разлика от EeePC 901, One няма Bluetooth модул. Wi-Fi модемът му също не е много бърз и предлага максимална скорост от 54Mbps на връзката. За сметка на това разполага с 3G/HSDPA адаптор, както и слот за Sim карта, позволяващ интернет през мобилната мрежа на локалните оператори.

Acer Aspire One е доста бърз, поради олекотените си изисквания. 17 секунди са му необходими, за да зареди операционната си система - с 3 секунди повече от EeePC 901 и около 10 секунди за стартирането на често използвани поргами, като OpenOffice или MS Word.

Животът на батерията е около 2 часа, докато върви DivX филм. Ако не са ви достатъчни, можете да я ъпгрейднете с 6 блокова версия, поддържаща до 4 часа живот при средно натоварване.

В някои отношения Acer Aspire One е значително по-добър от вече наложилия се на пазара EeePC 901. Има изключително добра клавиатура, солидна производителност и е по-лек. Все още обаче EeePC 901 успява да го надскочи при живота на батерията и по-добрия контрол на курсора.Технически характеристики:
Име: ACER Aspire One

Процесор: Intel Atom 1.6Ghz
Памет: 512MB DDR2
Памет: Твърд диск: 8GB SSD
HDD: Дисплей: 8.9" (22.61cm) LED LCD Display (1024x600)
Допълнителни характеристики: WiFi, Lan, Card Reader, VGA output, 3xUSB, 1.3MP Camera
CD/DVD: Операционна система: Linux
Fax Modem / Ethernet
Цвят: Бял

Купи от: Plesio
Сподели.