"А отборът" с Брадли Купър - екшън на ниво и сюжет на нула

Pinterest LinkedIn +

От голямо значение за зрителите на "A-отборът" зад Океана е, че филмът е продължение на едноименния култов екшън сериал от 80-те. Тук не ни интересува...

Или по-точно, изключително малка част от потенциалните зрители на филма у нас са израснали с телевизионния сериал (и изобщо са го гледали).

В същото време е трудно да си представим "A-отборът“ без него, още повече, че героите са максимално близо до оригиналните персонажи, а актьорите от сериала дори правят специални появи във филма.

Вероятно заради това екипът на продукцията не се е престарал в представянето на всеки един от персонажите с презумпцията, че публиката отлично познава суперотборa на полковник Смит (Лиъм Нийсън), лейтенант Пек (Брадли Купър), сержант Баракус (Куинтън Джаксън) и капитан Мърдок (Шарлто Копли).Колкото до злодеите, те са обичайните заподозрени - корумпирани военни, ЦРУ и шейхове от Близкия изток.

Сюжетът в общи линии е следният: великолепният отбор ветерани от войната в Ирак получава невъзможна мисия. И въпреки че я изпълнява, четиримата са натопени от свой, заради което Военният съд ги разпилява в затвори из цяла Европа и Америка.

Разбира се, скоро успяват да избягат, за да изчистят името си и да отмъстят на виновниците.

Както е очевидно, всеки опит за оригиналност е дипломатично избегнат, за сметка на огромно количество каскади, изпразнени пълнители за десетки видове огнестрелни оръжия и красиви огнени експлозии.Освен тях виждаме клиширан, но работещ и забавен диалог, фантасмагорично неправдоподобни ситуации, максимално бърз монтаж и бясна динамика. Плановете, които А-отборът крои (и изпълнява с нулево отклонение от желания резултат), са представени комиксово и зрелищно.

И въпреки че на моменти ненарушената идеалистична героичност приближава персонажите до гротеската, като цяло имаме шумна, вкусна и пукаща лятна екшън дъвка.

Или както казва режисьорът Джо Карнахан: "Ако не ви кефи танк, който пада от самолет, просто не трябва да гледате летни хитове“.

Автор: Елена Пенева, peneva at avtora.com

Сподели.