86 творби на Picasso пристигат в София

Pinterest LinkedIn +

Общо 86 художествени произведения на легендарния испански художник Пабло Пикасо (Pablo Picasso) ще пристигнат в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. Официалното откриване на изложбата "Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо" ще се състои на 17 декември 2008 г.

Творбите на Пабло Пикасо, които ще гостуват у нас, са разделени в няколко категории - графика, керамика, живопис, акварели, офсет, текстил и смесена техника. Експозицията включва още 24 рисунки, както и 25 фотографии на самия художник - дело на френския фотограф и приятел на маестрото Люсиен Клерг (Lucien Clergue).

Най-голямата картина - с размери 116 х 89 см, която ще бъде показана в София, е живописното платно "Мускетарят със скръстените ръце", а най-малката е озаглавена "Стрък цветя" и е с размери 21 х 8,5 см. Най-скъпият експонат в колекцията е оценен на 7,5 милиона евро.

Подборът на изложбата "Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо" е дело на испанската кураторка Мариса Оропеса и на комисаря на изложбата - Еми Барух. Творбите, които пристигат в София, са притежание на няколко от най-значимите колекции с произведения на Пабло Пикасо в Малага, Барселона и Мадрид.


"Празникът" (1956 г.). Снимка: "Succession Picasso 2008"

Според Еми Барух, една от най-интересните картина в колекцията е "Портрет на Пол" – първородният син на Пикасо. Творецът създава живописното произведение през 1922 г., като понастоящем платното е притежание на испанското Министерство на културата и досега е било показвано само два пъти – през 2003 г. в Барселона и през 2004 г. в Париж.

Експозицията "Аз не търся. Аз намирам: Пабло Пикасо" на легендарния художник и скулптор ще бъде на разположение на българската публика до 15 март 2009 г. в столичната галерия за чуждестранно изкуство. Културното събитие е организирано от "Барух енд Партнерс".

Сподели.