8 съвета за по-добър сън

Pinterest LinkedIn +

Понякога да заспите е също толкова трудно, колкото да се събудите рано сутринта. Всеки човек се нуждае средно от седем до девет часа сън, но много хора страдат от безсъние, което ги кара да будуват цяла нощ. Ето 8 съвета, които да ви помогнат да поспите по-добре през нощта.

Отпуснете се

Когато си лягате за сън, отпуснете съзнанието си и игнорирайте всички притеснения, които ви тормозят. Успокойте се и се замислете за любимо или мечтано от вас нещо. Не мислете за задълженията, които ви очакват на следващия ден.

Важно е мястото

Уверете се, че леглото ви е удобно, а в стаята е тъмно и хладно. Освен това цветът на стаята трябва да дава усещане за спокойствие и мир, така че е по-добре да избягвате ярко боядисаните стаи. Удачно е да послушате релаксираща музика минути преди да се отправите към леглото.

Етерични успокояващи масла


Преди лягане добавете няколко капки масло от лавандула, роза, жасмин или лайка върху възглавницата си. Разбира се, няма нищо по-отпускащо и от горещата и ароматна вана. Към водата добавете около 10 капки етерично масло, които може предварително да разтворите в мляко.

Тренирайте

Упражненията помагат да се понижи нивото на стреса, но адреналинът преди лягане ще попречи на добрия сън. Поради това е важно тренировките ви да бъдат четири или пет часа преди лягане. За да спите по-дълбоко, тренирайте редовно.

Следобедна дрямка

Ако обичате да поспивате следобедно, правете го във възможно най-ранните следобедни часове. Ограничете дрямката до 30 мин и избягвайте да заспивате за кратко часове преди среднощния ви сън, защото това ще го наруши.

Създайте си режим

Придържайте се към редовен график и тялото ви ще знае кога е време за сън. То е в състояние да работи по определен режим и промените могат да объркат центъра на съня в мозъка ви. 

Избягвайте тежката храна

Яденето на голямо количество храна преди лягане ще затрудни заспиването ви. Вечеряйте 2-3 часа преди лягане, а ако се чувствате гладни през нощта, яжте някои леки закуски, богати на протеини. Избягвайте и стимуланти като никотин, алкохол и кофеин, тъй като те ще ви държат будни през нощта.

Яжте богата на протеини храна

Преди сън изпийте чаша топло мляко, което ще ви помогне да заспите по-бързо. Други храни, богати на протеини, са пилето, яйцата, рибата тон. Те помагат на тялото да произвежда повече от хормона серотинин, който ви кара да се отпуснете.

Сподели.