8 причини, поради които Куентин Тарантино е модерният крал на ретро киното

Pinterest LinkedIn +

Докато всички се просълзяват от умиление заради излизането на новия филм на Тарантино The Hateful Eight (Омразната осморка), ние в Avtora.com се зачудихме откъде идва целият култ към този режисьор. Не е като да купува безплатни напитки на всички, с които се срещне (това не го знаем със сигурност...), така че изглежда е някоя от следващите 8 причини. Или комбинация от тях.

1. Способностите му като сценарист

Тарантино пише страхотни диалози. Дори в Hateful Eight (Омразната осморка) действието се развива предимно на едно-единствено място, но това не е в минус, защото разговорът е двигател на филма.

2. Пълен непукист

Независимо дали излиза нов филм на Куентин, или говорим за някой стар – хейтъри винаги ще има. Причини много. За щастие, на него му дреме особено на каубойската шапка и винаги има остроумен отговор на нападките. Голямо чудо, че във филмите му се псува и се използват стотици литри изкуствена кръв.

3. Киноман до мозъка на костите

Тарантино има една много хубава мисъл за режисьорската си школовка. Според негово признание той не се нуждае от специални университети, за да се научи как се правят филми, а просто сяда и гледа филми. Няма как да отречем, че това работи. Доказателството са препратките към стотици класически заглавия от десетилетия назад.

4. Заради насилието

"Cuz it's so much fun, Jan." Това казва за литрите кръв, които пролива във всеки свой филм Тарантино. И няма защо да се лъжем, готино е да гледаш толкова много убийства. Той умее да го прави така, че да не е гадно, а да изглежда по-скоро забавно.

5. Защото знае как да се забавлява

Има режисьори, които приемат всичко прекалено насериозно. Тарантино е друг. Той все още е като нас, обикновените хора, и успява да намери забавното в киното. Хората бъркат това с детинско поведение...

6. Актьорите, с които работи

Глутницата на Куентин е всеизвестна – Ума Търман, Тим Рот, Самюел Джексън, Харви Кайтел, Кристоф Валц... С които можем само да започнем. И всеки от тях ще потвърди, че не работи с режисьора заради парите. Колко ли са тези като Тарантино, които изграждат такава връзка с каста си...

7. Комикс нърд

Може би не във всеки, но в голяма част от филмите му има препратки към комиксите на DC и Marvel. Дали ще са част от диалога и сюжета, или просто малки скрити детайли – те винаги правят впечатление. 

8. Заради филмите му...

На последно място, но не и по важност! Всеки прочел дотук си е припомнил вероятно всички ленти на Тарантино. Той е режисьор, който обича киното и му отдава почит. Като се започне от класическите уестърни, мине се през neo-noir жанра и се стигне до... всъщност вие сами решете това.

Жалко ще бъде, ако спази обещанието си да се откаже след своя десети филм, но добрата новина е, че ще имаме поне 10 филма на Тарантино, всеки от които е уникално добър.

Сподели.