7 причини да пиете чай вместо кафе

Pinterest LinkedIn +

Разбира се, не е задължително да се отказвате от кафето, а само да не лишавате организма си от чай, защото той се отразява благотворно на цялостното ни здравословно състояние.

Вижте какви чудеса прави той с тялото ни:

Хидратира

За разлика от кафето, чаят не просто освежава. Той съдържа само вода и билки, което го прави отлична напитка - хидратираща и зареждаща организма ни с полезни вещества.

Богат е на антиоксиданти

А те помагат на тялото ни да се бори със свободните радикали, зареждат ни с бодрост, свежест и енергия за целия ден.

Неоценим помощник в отслабването

Редица научни изследвания са доказали, че зеленият чай помага в борбата с излишните килограми. Той ускорява метаболизма, не съдържа калории и е перфектният заместител на газираните подсладени напитки.

Защитава костите

Според изследване, проведено от австралийски учени, хората, които пият редовно чай, имат по-здрави кости и при тях рискът да развият остеопороза е много по-нисък. Това се дължи на високото съдържание на катехини. Тоест, всяка чаша чай се отразява изключително добре на костната ви система.

Гони стреса

Зеленият чай е доказан антидепресант. Той повишава настроението и намалява риска от изпадане в състояние на тревожност и депресия.

Укрепва имунитета

Ако пиете редовно чай, не само ще прочистите организма си, но и ще подсилите имунната си система. Особено през зимните месеци, тъй като чаят осигурява силна защита срещу настинки и вируси.

Полезен е за зъбите

Чаят съдържа флуорид и не оцветява зъбите така, както го прави кафето.

Сподели.