6 неудобни истини за съвременното кино

Pinterest LinkedIn +

Киното предлага основната част от забавленията на съвременните хора (особено на младите), а Холивуд се е превърнал в машина за пари, която не се интересува особено от качеството на продукциите си. Киноманите обаче си искат своето – за тях не е достатъчно един филм да е голям блокбъстър, за да ги заинтригува. Те искат да гледат произведения на изкуството с непреходна стойност. Ето шест неудобни истини за кино бизнеса, които са причина за недоволството на истинските ценители.

Носталгията е ужасен мотиватор за правене на филми

Поради някаква причина един от основните аргументи да се правят филми в Холивуд през 21-ви век е носталгията на феновете по популярни в миналото продукции. 

Затова излязоха Terminator: Genisys (Терминатор: Генисис), Jurassic World (Джурасик свят) и дори Star Wars

Всеки от тези филми печели доста пари, но разочарова феновете, което рано или късно (по-скоро късно) ще изиграе лоша шега на Холивуд.

Любимите ни актьори са остарели и ще трябва да се разделим с тях

2016 г. започна със смъртта на Дейвид Боуи и Алън Рикман. И това ни припомня, че дори и най-големите ни любимци са смъртни. 

Иска ли ни се, или не, титани като Робърт Де Ниро, Ал Пачино, Мартин Скорсезе, Уди Алън и много други вече са на преклонна възраст. Нищо няма да ни направи по-щастливи от това гледаме филмите им още дълги години, но колкото по-бързо приемем мисълта, че нищо не е вечно, толкова по-добре. 

Филмите печелят или огромни пари, или никакви

Има два типа филми – тип The Lone Ranger (Самотният рейнджър), които се провалят и носят стотици милиони загуба на студиото си, или тип The Avengers (Отмъстителите), които носят стотици милиони печалба. Всичко между тях е по-скоро между другото.

Големите звезди минават към телевизията

Netflix и House of Cards, в който участват Кевин Спейси и Робин Райт, са само върхът на айсберга. Fargo (Фарго), American Horror Story (Американска зловеща история), Game of Thrones (Игра на тронове)… звездите от голямото кино вече са в телевизията и е въпрос на време да видим дори Леонардо Ди Каприо, Анджелина Джоли или Брад Пит в някой сериал.

Хорърите не са това, което бяха

Вече се случва изключително рядко да гледаме качествени хорър филми. Повечето са продължения на The Conjuring и Paranormal Activity, докато добри заглавия като The Babadook и It Follows са по-скоро изключение.

Бонус: Българското кино има огромен потенциал, който не се използва

Потребители във Facebook се сърдят, че се обръща внимание на Холивуд и на чуждите актьори, а българските филми тънат в забвение. Проблемът е, че дори така популярни филми като "Урок" и "Съдилището", които завоюваха много позиции в чужбина, не достигнаха до масовия български зрител. 

Сподели.