50 години по-късно: Ново издание на албума "Strange Days" на Doors

Pinterest LinkedIn +

Група "Doors" има една от най-необикновените дебютни години в музикалната история - през 1967 г. музикантите издават поредица от хитови сингли и два платинени албума, която започва през януари с албума с името на групата, а през септември същата година излиза и "Strange Days".

Вторият достига до трета позиция в класацията за албуми на "Billboard" и включва класики като "Love Me Two Times", "When The Music’s Over" и песента с името на албума "Strange Days".

А новината за меломаните е, че за 50-тата годишнина на албума "Rhino" ще издадат "Strange Days (50th Anniversary Deluxe Edition)". Двата диска ще включват стерео и оригинални моно миксове и ще излязат на 17 ноември 2017 г. Музиката ще бъде достъпна и чрез дигитални платформи за сваляне. В същото време оригинален моно микс на "Strange Days" ще бъде издаден и на винилова плоча.

Изданието е продуцирано от Брус Ботник (Bruce Botnick), който е работил по оригиналния албум "Strange Days". Съдържанието му включва стерео микс на албума на CD за пръв път от десетилетие, със звук, който е ремастериран за пръв път от 30 години. Вторият диск включва оригинален моно микс на албума, който е ремастериран за този сет и прави дебюта си на CD. В допълнение ще има бележки от музикалния журналист Дейвид Фрик (David Fricke), както и селекция от редки и непоказвани досега снимки.

Успехът на дебютния албум на "Doors", от който е разтърсващият хит "Light My Fire", задържа позициите на групата в началото на 1967 г. Когато Джим Морисън, Джон Денсмор, Роби Кригер и Рей Манзарек не са имали изпълнения на живо, те записват песните за "Strange Days" в "Sunset Sound" в Холивуд − същото студио, в което са записали и дебютния си албум.

По-големият бюджет за "Strange Days" позволява на бандата да използва повече време за експерименти в студиото. Те записват с нова техника (eight-track recorder) за пръв път, което води до някои запомнящи се преработки като "When The Music’s Over" с двойно добавения звук на китарата на Кригер. Изненадващо, звукът от клавишните инструменти, който се чува в песента с името на албума "Strange Days", е един от появилите се най-рано звуци от Moog синтезатор в рок песен.

"Strange Days" смесва нови песни, написани по време на път, с такива, които са написани още преди дебюта на бандата през 1967 г. Всъщност "Doors" изпълняват "Strange Days" през 1966 г. в London Fog в Лос Анджелис, докато "My Eyes Have Seen You" датира от 1965 г.

Друго ранно парче е "Moonlight Drive", една от първите песни, които бандата репетира заедно и където се чува китарата на Кригер за пръв път. Това е и песента, която Морисън пее на Манзарек на плажа във Венис, Лос Анджелис, през 1965 г., когато двамата бивши студенти от Калифорнийския университет се виждат отново и решават да създадат "Doors".

Сподели.