5 приказно красиви язовира в България

Pinterest LinkedIn +

Освен с красивите си планини, България впечатлява и с красиви язовири.

Представяме ви пет от най-възхитителните...

Доспат

Язовир на река Доспат в Западните Родопи, разположен на 18,3 кв. км. Той е сред най-големите по площ и обем язовири в България. На крайбрежието му са изградени много почивни комплекси, в които можете да отседнете по време на вашата почивка. Ще се насладите на родопския климат и на прекрасната гледка към водите на язовир "Доспат". В района има фантастични възможности за екотуризъм – Ягодинската пещера, Триградското ждрело, Дяволското гърло.

Въча


Разположен е по поречието на река Въча, на границата между общините Пловдив, Смолян и Пазарджик. Дълъг е 18 километра, като се простира от почивна станция "Антонивановци" до село Михалково. Край бреговете на язовир "Въча" има добри условия за туризъм, а от връх Свети Илия се открива прекрасна гледка към цялата местност. Във водите на язовира може да се кара водно колело, лодка, джет или кану. Разходка до връх Гарваник е прекрасна възможност да се насладите на гледката към язовир "Въча" и към Родопите. Ако сте любители на античността, може да разгледате останките от древното селище Форцово, намиращо се непосредствено зад връх Гарваник.

Ивайловград


Язовир в Източни Родопи по долното течение на река Арда, намиращ се северно от град Ивайловград. Басейнът е доста голям и се простира на територията на общините Маджарово, Любимец и Крумовград. Дължината му е 36 километра, а площта - 15 квадратни километра. Във водите му могат да се практикуват водни спортове, а всяка година през юни се провежда финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

Батак


Разположен в Западни Родопи, област Пазарджик, на 4 км от град Батак и на 19 км. от град Велинград. Площта му е 22 километра. Разполага с отлични условия за почивка и екотуризъм. На западния бряг на язовира се намира курортен комплекс Цигов чарк, а на другия бряг - летовище Дъното, което е по-тихо и спокойно. По бреговете на язовира има прекрасни възможности за къмпингуване. Изгревите и залезите са божествени.

Жребчево
                                                                                             

"Жребчево" е язовир на река Тунджа. Площта му се простира от градовете Николаево и Гурково до селата Баня и Асеновец (община Сливен). Това е четвъртият по големина язовир в България с площ 22 кв. км. Бреговете на "Жребчево" са гостоприемни за къмпингуване и плажуване. 

Сподели.