5 причини да заложите на дигитален маркетинг при развитие на вашия бизнес

Pinterest LinkedIn +

Нуждата от нови пазари за вашите стоки или услуги няма как да не ви сблъска с термина "дигитален маркетинг". Дигиталният маркетинг е ценен актив за растежа на вашия бизнес и ви помага да установите авторитетно присъствие онлайн. Специалистите от агенция за дигитален маркетинг и реклама SEO Web design се обединяват зад мнението, че техники като SEO оптимизация и PPC реклама са успешни и водят до увеличаване на продажбите. Защо е важен дигиталният маркетинг и как инвестирайки в цифрови технологии, ще помогнете на бизнеса си да расте, ще разгледаме по-долу. В тази публикация ще ви посочим няколко причини, заради които дигиталният маркетинг е по-важен за вашия бизнес, отколкото сте смятали първоначално.

Причина 1: Достигате до хората там, където те си прекарват времето

Все повече хора прекарват времето си онлайн – над 7,7 милиарда души използват интернет по целия свят. Той е неразделна част от ежедневието ни – търсим информация, пазаруваме, играем игри, комуникираме с други хора и т.н.

Това, че вашите клиенти са онлайн, означава, че и вашият бизнес също трябва да присъства в интернет пространството. Много вероятно е клиентите вече да са търсили ваш уебсайт или профил на бизнеса ви в социална медия. Какво се случва обаче, ако не са успели да ви намерят? Отишли са при конкуренцията ви, която вече има някакво онлайн присъствие. Точно толкова е важно един бранд да има изработен качествен фирмен сайт, благодарение на който да привлече нови клиенти, но и да успее да задържи вече съществуващите.

Причина 2: Вашите конкуренти вече имат уебсайт и онлайн присъствие

Почти няма бранш, който по един или друг начин да не се възползва от дигиталния маркетинг. Много вероятно е и вашите конкуренти да го правят, но вие да не сте разбрали. Те може да имат уебсайт и той да е SEO оптимизиран и да излиза на първи позиции в Google резултатите, може да пускат реклами и така да достигат до повече клиенти, а може и да изграждат онлайн имидж чрез комуникационни канали.

Ако искате вашият бизнес да се конкурира с другите, трябва да правите това, което правят конкурентите ви и даже повече. Пренебрегвайки дигиталния маркетинг, вие вече изоставате от вашата конкуренция. Те печелят трафик, който може да бъде ваш, ако инвестирате. Докато не присъствате онлайн, няма как вашите клиенти да знаят, че продуктите и услугите ви са на пазара.


Причина 3: В интернет конкуренцията не е големи фирми срещу малки фирми

Това на практика означава, че когато продавате онлайн, няма никакво значение колко голяма е компанията ви. Ако тя се справя по-добре с онлайн присъствието и има повече гледаемост на уебсайта, по-добри канали за комуникация, тя със сигурност ще печели и повече клиенти.

Вярно е, че хората имат доверие на големите имена във всеки един бранш, но това не означава, че нямат доверие и на малки имена, които са им станали по-познати като марка и продукти. Това онлайн се случва много бързо и лесно.

Благодарение на дигиталния маркетинг малките компании могат да се конкурират и да задминават големите по продажби, познаваемост и посещения. Да погледнем например SEO оптимизацията – благодарение на нея уебсайтовете се подреждат в резултатите в Google при въвеждане на ключова дума (търсене на продукт или услуга). Уебсайтовете не се подреждат спрямо големината на компанията, а спрямо усилията, които са положени уебсайтът да е релевантен на търсенето на клиента.

Когато пък фирмите плащат за реклама в Google, така наречените Pay per Click кампании, тогава отново рекламите не се подреждат по големината на фирмите, нито по платената цена за рекламата, а по това колко е приложима самата реклама към търсенето. Това създава възможността по-малките и средни предприятия да се конкурират с по-големите корпорации.

Ако можете да създадете съдържание, което е по-подходящо за желанията на вашите клиенти спрямо съдържанието, което са създали вашите конкуренти, това ще ви позволи да ги изпреварите в класирането.

Причина 4: Можете да насочите усилията си към най-подходящите клиенти

Дигиталният маркетинг дава възможност да се фокусирате върху точната аудитория. Представете си, че можете да търгувате директно с хора, които имат интерес към вашите продукти или услуги. Това е възможно благодарение на дигиталните технологии и навлизането им в ежедневието ни. Сравнено с традиционните маркетингови похвати, където усилията се "разпръскват", при дигиталният маркетинг обхватът е ясно насочен и води до гарантирани продажби.

Ако продавате дамски шампоан на билкова основа, тогава със сигурност ще искате да таргетирате предимно жени, които се интересуват от здравословни теми. Благодарение на интернет бързо и лесно можете да разберете кои са те и да таргетирате рекламните кампании към тях и техните предпочитания. Можете дори да сегментирате аудиторията си и на всеки сегмент да показвате различна реклама. Така ще увеличите вниманието към вашият бранд и продуктите ви.

Причина 5: Можете да наблюдавате какъв ефект постига рекламната ви стратегия

Това на практика означава, че ако решите, че дадена кампания не постига целите, които сте си набелязали, можете да я спрете. За някои от дигиталните маркетингови похвати обаче трябва достатъчно време, за да може усилията и инвестициите ви да имат възвръщаемост. Това е важно уточнение, за да не действате прекалено спонтанно и да промените една добре стартираща стратегия.

Разликата с традиционния маркетинг е, че за да получите информация колко ви е била успешна дадена реклама, трябва да питате клиентите си откъде са чули за вас. Това може да не им се хареса и в крайна сметка да загубите една част от тези, за които сте вложили инвестиции, да ги спечелите като клиенти. Това в дигиталния свят не е нужно, защото има метрики, като лайкове, споделяния, коментари и други неща, които ясно показват колко са плодотворни усилията и инвестициите ви.

Какво още трябва да знаете за дигиталния маркетинг?

Дигиталният маркетинг предоставя чудесна възможност за вашия бизнес, той успешно може да расте и да привлича нови клиенти. Благодарение на него ще можете да провеждате различни маркетингови кампании, да си поставяте цели и да ги постигате. Всичко това обаче ще се случи само ако започнете да влагате усилия в него, набележите си стратегия и я следвате. Ако не сте постоянни в усилията си, ефектът няма да е същият.
Сподели.

Относно автора

Издател, SEO експерт, мечтател, бачкатор, голям фен на музиката и животинките. В очакване на доброто...