5 оправдания да ядем шоколад… всеки ден

Pinterest LinkedIn +

Разбира се, тъмен и, разбира се, не в прекалени количества.

Поне това е препоръката на специалистите, а с нея приключват и неприятните новини относно консумацията на шоколад и идва ред на добрите причини да му се наслаждаваме всеки ден.

Шоколадът пази сърцето и намалява кръвното налягане

Много проучвания доказват, че черният шоколад понижава кръвното налягане, а също и риска от сърдечно-съдови заболявания. Помага за намаляване на натрупването на плака в артериите и понижава риска от смърт, свързана със сърдечни проблеми.

Подобрява работата на мозъка


Учени от Харвардския медицински институт съветват да пием две чаши горещ шоколад всеки ден. Шоколадът увеличава притока на кръв както към сърцето, така и към мозъка, а това подобрява когнитивната функция.

Помага при предменструален синдром

Консумацията на шоколад води до отделяне на хормона на щастието, а той намалява тревожността. Другият плюс е, че има високо съдържание на магнезий, който повдига настроението и намалява задържането на вода в организма.

Пълен е с антиоксиданти

Те помагат на тялото ни да се освободи от свободните радикали, които увреждат и окисляват клетките. Свободните радикали са основната причина за остаряването на организма и могат да доведат до различни видове рак.

Подобрява настроението


Ммм, малко шоколад в края на деня – това действа по-отпускащо дори от гореща вана. Данни от изследвания показват, че черният шоколад съдържа серотонин и увеличава производството на ендорфин в мозъка, който е естествен антидепресант. Ендорфинът създава чувството на щастие и удоволствие.

Сподели.