5 научни доказателства за ползите от водата

Pinterest LinkedIn +

Колкото повече напредваме в технологично отношение, толкова повече се оказваме затрупани с вредни храни и напитки. В стремежа си да пестим време и да отделяме внимание на привидно важните неща в живота, пропускаме да се погрижим за онези, които пряко влияят на здравето ни.

Освен да се храним здравословно и да спортуваме, съществува една не по-малко ключова предпоставка за постигане на оптимално здраве и физическа форма. Това е хидратацията.

Водата е основният начин. Тя е нашето течно съкровище, без което животът би бил немислим. Времето, в което човешкият организъм може да издържи без вода, се различава в зависимост от няколко фактора. Такива са температурата на околната среда, пряката слънчева светлина или физическата активност. Но дори и при оптимални условия, то няма как да надвиши 10 дни.

Освен животоподдържаща функция, безцветната течност предлага още много ползи за организма. Науката е доказала неоспоримо част от тях и тук ще ви представим тези, които могат да ви накарат да се замислите колко вода ще пиете.

Отслабване

Често пъти, когато искаме да нанесем редукция в телесното тегло, започваме да обръщаме внимание на това какво ядем, а пропускаме течностите. Приемът на вода преди хранене ще ви помогне да се почувствате сити за по-кратко време и съответно след по-малко изядена храна.

Едно от последните научни изследвания недвусмислено показва, че хора които са приемали чаша вода преди хранене са изгубили 40% повече телесна маса от онези, които не са били стриктни в това отношение.

Имайте предвид, че времето в което са засечени резултатите е било само 12 седмици. Защо да не се  убедите сами?!

Подходящата хидратация подпомага организма да се възстанови по-бързо след физическо натоварване. Друг положителен фактор е ускоряването на метаболизма.

Регулиране на телесната температура

Телесната температура се нуждае от адекватна хидратация, за да може да се регулира. Това основно се осъществява чрез изпотяване на тялото. Дехидратацията може да доведе до прегряване на организма. Това води след себе си и по-сериозни последици, като топлинен удар. Последният може да има фатален изход за човека.

Колкото повече се потите, толкова повече вода трябва да приемате, за да възстановявате загубите. Това важи за хората в напреднала възраст. Възстановяването от дехидратация при възрастните хора е малко по-трудно отколкото при младите.

За здрава кожа

Ако искате да се радвате на млада и еластична кожа за по-дълго, пийте вода. Приемът на достатъчно течности ще ви помогне да запазите свежестта и еластичността на кожата си.

Последното може лесно да се провери. При кожа, която не е загубила своята еластичност, след прищипване тя моментално си възвръща първоначалното състояние. Тази, която е дехидратирана, ще се нуждае от повече време, за да се възстанови. От тук не е трудно да се досетим, че появата  на фини бръчки и линии е съвсем близо.

Без запек

Прекалено малкият прием на вода може да доведе до това неприятно състояние. Водата е естествена съставка, която спомага за изхвърляне на отпадъците. Състоянието може да се обостри с напредване на годините. Това се обуславя също и от естественото забавяне на метаболизма.

Правилно функциониране на мозъка

Водата е необходима на клетките в организма да приемат и изпращат мозъчните сигнали. Ако тя не достига, то тогава и организмът няма да може да си свърши адекватно работата.

Последиците от трайната дехидратация могат да бъдат: преумора, летаргия, дезориентация, главоболие, трудна концентрация и дори краткотрайна загуба на памет. Настроението също може да се наруши. В добавка с физическа активност, неприятните следствия могат да бъдат по-трайни и трудни за преодоляване.

Едва ли имате нужда от повече убеждаване – водата е необходима за вашето здраве. Приемът й ежедневно може да варира от индивидуалните потребности на организма, но също така зависи и от условията в заобикалящата ни среда.

По-топлото и сухо време, както и по-голямата надморска височина са предпоставка за повишен прием. Тренировки или друг вид физическо натоварване също изискват повече течности.

Все пак се постарайте, независимо от условията, количеството за мъжете да не спада под 2,5-3 литра на ден, а за жените да бъде поне 2 литра. 
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.