5 начина да направиш браузването с Firefox по-гладко, бързо и удобно

Pinterest LinkedIn +

Няма никакви съмнения, че Mozilla Firefox е един от най-добрите браузъри в познатата ни вселена. Въпросният продукт има също така честта да бъде най-върлият противник на майкрософския Internet Explorer.

Част от причината за успеха на Firefox се крие зад екипа от феноменални индивидуалисти, които работят като добре настроен часовник.

Идеята е с всяка нова версия на Firefox, да вдигнат максимално високо летватам покачвайки максимално нивото на браузърите въобще.

Има и втора, абсолютно равносилна на първата причина, която е главен фактор за постигнатия от Firefox успех.

А именно, че браузърът предлага на практика почти безгранични възможности за модификация.

Повечето начини за това идват под формата на екстеншъни (extensions – малки допълнения, всяко от които предлага определен вид функционалност).

В този артикъл обаче ще отворя дума за един друг, потаен начин за модифициране. Въпросният се нарича “About Confing”.

Въпреки че в случая говорим за хак, той е изключително лесен за изпълнение и може да покачи производителността на браузъра осезателно.

Просто в адрес бара набираш about:config, след което ще ти се отвори страница, в която можеш да променяш различни опции. Веднъж достигнал до въпросната страница, всичко опира до двойно кликане върху различните сетинги. 

Ето и най-добрите подобрения, които могат да бъдат постигнати чрез помощта на хака. Всички следващите начини за модификация могат да бъдат приложени, след като се въведе в адрес бара на Firefox about:config.

Освобождаване на използваната RAM, когато Firefox е минимизиран:

Освен ако не разполагаш с огромни количества RAM, това е един особено полезен метод да помогнеш на машината си да работи с няколко идеи по-гладко.

Повечето апликации освобождават паметта, която използват, когато бъдат минимизирани, но това за съжаление не важи за Firefox. Понякога Лисицата ми е заемала 1.5 гигабайта от общата RAM, а това е ужасно голямо количество. Дори и да разполагаш с 4GB памет (какъвто конкретно е моят случай).

Дори минимизиран обаче, стандартните настройки на Firefox правят така, че той продължава да използва “изядената” от него RAM. Firefox нинджите по света обаче са открили начин да поправят пропуска на Mozillia.

Влизаш в режим about:config:

В търсачката за филтри (Filter) набираш: config.trim_on_minimize

След това с десния бутон на мишката кликаш върху toggle, така че Value-то трябва да стане “true”” (виж приложената снимка).

Това е, от сега нататък Firefox ще процедира като останалите Windows програми и ще освобождава използваната при минимизиране памет.

Спиране на премигващия текст в редица уебсайтове:

Някой уебмастъри имат странния навик да представят текстовете в своите произведения по един особено мигащ и бих допълнил – дразнещ начин. Това не е много често срещано явление в днешно време, но въпросното все още съществува.

Вероятно идеята на подобни хора е сайтовете им да изглеждат по-добре, но всъщност единственото, което правят, е да уморяват очите на посетителите си. Ето и решението на проблема.

Влизаш в режим about:config:

В търсачката за филтри (Filter) набираш: browser.blink_allowed

След това с десния бутон на мишката кликаш върху toggle, така че Value-то трябва да стане “false”” (виж приложената снимка)

Край, премигването е до тук.

Пействане на текст със средния бутон на мишката:

Потребителите на Linux се радват на тази екстра от известно време, но и хората с Windows могат да се възползват от удобствата й.

Влизаш в режим about:config:

В търсачката за филтри (Filter) набираш: middlemouse.paste

След това с десния бутон на мишката кликаш върху toggle, така че Value-то трябва да стане “true”” (виж приложената снимка)

Всички Search резултати в нов прозорец:

Полезна модификация, ако търсиш нещо в интернет, но не желаеш да загубиш мястото, до което си стигнал в рамките на моментния прозорец след въвеждането на командата Ctrl+K (търсачката). Модификацията ще отваря търсачката в чисто нов прозорец. Ето и начина на изпълнение:

Влизаш в режим about:config:

В търсачката за филтри (Filter) набираш: browser.search.openintab

След това с десния бутон на мишката кликаш върху toggle, така че Value-то трябва да стане “true”” (виж приложената снимка).

Firefox менютата се зареждат по-бързо:

Понякога има доста дразнещо забавяне при отварянето на отделните менюта при Firefox (поне при мен се случва доста често). Ето начин въпросното да не тормози повече потребителите.

Влизаш в режим about:config:

В рамките на конфигурационния прозорец натискаш десен бутон и след това New -> Integer

Наименуваш въпросния ui.submenuDelay, а след това избираш стойност 0

Това е. Удивителен е начинът, по който споделените конфигурации подобриха работата ми с Firefox.

Хакът About:config изцежда още феноменалност от иначе феноменалния браузър.

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.