47 Ronin - приказка за отмъщението

Pinterest LinkedIn +

47 Ronin (47 ронини) е филм, който отдавна очакваме с нетърпение и смело можем да кажем, че чакането си заслужаваше. Мащабен, красив, изпипан до най-малкия детайл, пълнометражният дебют на Карл Ринч (Carl Rinsch) е нов, пленителен прочит на една японска легенда.

Японската култура и история винаги са били източник на вдъхновение за киното. Не само за самите японци като брилянтния Акира Куросава, създател на превърналите се в класика ленти Rashomon и Seven Samurai, но и за Холивуд. Пример за това е получилият четири номинации за "Оскар" The Last Samurai с Том Круз, както и новият 47 Ronin.

Ронин е название, използвано за самурай, загубил покровителството на господаря си или допуснал той да бъде убит. Историята на четиридесет и седемте ронини е провокирала въображението на много творци и всъщност е базирана на реални събития. През XVIII век самураите от Ако отмъщават за смъртта на своя господар Асано. Постъпка, предизвикваща изключително възхищение и показваща вярност и чест, но въпреки това наказана от закона.

Именно тази идея се превръща в основа и на филма на Карл Ринч. Жертването на собствения живот в името на справедливостта придава на сюжета онзи романтично-героичен оттенък, който винаги успява да спечели симпатиите на зрителите.

Сценарият на 47 Ronin е дело на Крис Морган (Chris Morgan) и Хосеин Амини (Hossein Amini). Макар че не се придържат стриктно към историята, а вплитат в нея множество фантастични елементи, те успяват да запазят същността й. Затова във филма няма нито щастлив финал, нито излишна сантименталност. Факт, който, поне според нас, е едно от положителните качества на лентата.

Смесването на фантазия и реални исторически събития привлича вниманието на Ринч към сценария. Легендата за четиридесет и седемте ронини е много важна част от японската култура, а нейното преразказване се е превърнало в своеобразна традиция. Факт, с който създателите на филма се опитват да се съобразят, като са се постарали едновременно да запазят оригиналното послание на историята, но и да го предадат по начин, достъпен за съвременната публика.

Всички знаем, че ефектите не могат да направят един филм добър, но това съвсем не означава, че не са важни. Особено когато в сюжета има фантастичен елемент, както е в 47 Ronin. В случая те са поверени на Кристиан Манц (Christian Manz). Номиниран за "Оскар" за работата си над Harry Potter and the Deathly Hallows, Манц се справя блестящо и със създаването на фантастичните същества, които ще видите в 47 Ronin.

Един от основните източници на вдъхновение както за Манц, така и за Ринч, са гравюрите на японския художник Кацушика Хокусай, живял и творил през XIX век. Те съчетават в себе си реалност и фантазия по начина, по който режисьорът и останалата част от екипа на 47 Ronin искат да изградят цялостната атмосфера на филма.

Историята започва с Кай (Киану Рийвс), който още като дете попада сред самураите на Асано. Въпреки че господарят им го приема, самураите се отнасят с презрение към Кай, защото е мелез - само наполовина японец. Самият той много ясно осъзнава, че не е и никога няма да бъде равен на самураите. Единствено дъщерята на Асано - Мика - приема Кай без предразсъдъци.

Години по-късно, когато господарят Асано е измамен от алчния за власт Кира и принуден да отнеме сам живота си, за да умре с чест, самураите му са обявени от шогуна за ронини. Шогунът им забранява да отмъщават за смъртта на господаря си, а Кира ги прокужда.

За самураите и най-вече за техния предводител Оиши (Хироюки Санада) отмъщението е въпрос на чест. Въпреки заповедите на шогуна година след смъртта на господаря си Оиши успява да събере останалите ронини и да открие Кай, без чиято помощ не би могъл да победи Кира.

Главната роля е поверена на Киану Рийвс (Keanu Reeves), чийто режисьорски дебют Man of Tai Chi също се появи на екран тази година. Освен Рийвс към актьорския състав на 47 Ronin се присъединяват и някои от най-значимите японски актьори като Хироюки Санада (Hiroyuki Sanada), когото гледахме в The Wolverine, и номинираната за "Оскар" Ринко Кикучи (Rinko Kikuchi), добре позната на киноманите с ролите си в The Brothers Bloom и Pacific Rim.

Сподели.